Danmission, dialog og desinfektion går hånd i hånd i Egypten

Danmission, dialog og desinfektion går hånd i hånd i Egypten

Rengøring af bygninger og transportmidler – børneaktiviteter med superhelte og masker. Danmission og vores partnere står sammen under coronaen.

Et af de lande i Mellemøsten, hvor Danmissions partnere har været hurtige til at tilpasse deres energi til at bekæmpe corona-pandemien er Egypten. Her er situationen i landet meget vanskelig, især fordi hverken økonomien eller kapaciteten i sundhedsvæsenet er rustet til at modtage det konstant stigende antal Covid-19-tilfælde.

I dag (22. juli 20) er der officielt registreret flere end 89.000 tilfælde med Covid-19 og 4.399 er døde med virussen. Det er de offentlige institutioner og civilsamfundsorganisationernes opgave at deltage i bestræbelserne på at holde sygdommen i ave.

Dialogprojekter nedbryder barrierer

Men hvordan hjælper Danmission i Egypten?
Det spørgsmål besvarer vores ansatte på kontoret i Mellemøsten her:

Tag for eksempel vores partner CEOSS i Egypten, hvor vores interreligiøse dialogprojekter hjælper bl.a. med at nedbryde barrierer mellem religiøse samfund og bidrage til at forstærke forandringsaktører. Især kvindelige ledere, som kvindelige muslimske prædikanter og kristne tjenere, spiller en effektiv rolle i de religiøse institutioner, og når de er bemyndiget, får de større indflydelse og er med til at skabe fred og sameksistens i deres samfund.

Selvom flere projekter bliver lammet af pandemien, har CEOSS og deres mange frivillige vist en enorm kapacitet til at tilpasse sig de nye udfordringer. De gik hurtig i gang med at finde måder at informere folk om Covid-19 – og uddelte beskyttelsesudstyr og desinfektionsmaterialer.

I april begyndte flere initiativer i forskellige dele af Egypten, hovedsageligt for at udfylde en mangel på information (fra staten) og øge opmærksomheden på, hvordan man kunne forhindre Covid-19. De gik direkte ud til arbejdspladserne og folk på gaderne.

Kvindelige studerende i front mod corona

I Asyout-regionen indledte religiøse samfundsledere en informationskampagne, hvor kvindelige studerende fra Asyout-universitetet deltog. De meldte sig frivilligt til at desinficere offentlige bygninger og transportmidler. De fik også delt mere end 400 hygiejnesæt ud til private hjem – og gik i gang med at fortælle kvinder og børn, hvorfor det er vigtigt at holde afstand og blive hjemme.

Børn fra Minias blev også bedt om at deltage i børnevenlige aktiviteter, hvor der f.eks. blev tegnet søde billeder af sygeplejersker i superhelteuniformer og mennesker med masker på. Gennem tegningerne fik børnene således viden om corona.

Frivillige uddeler værnemidler

I Minia blev Cancerinstituttet fuldstændigt desinficeret af en gruppe frivillige kvinder. Derudover fik de delt masker ud til rengørings- og sikkerhedspersonalet på hospitalet – samt uddelt brochurer til besøgende og patienter, der informerede om Covid-19. Sygeplejersker i Egypten får ikke så meget moralsk støtte for at udføre deres hårde arbejde, så dette initiativ var også tænkt som et klap på skulderen til de nationale helte, som de egentlig er i dag.

De ovennævnte initiativer viser, hvor vigtigt Danmissions arbejde med kapacitetsopbygning og dialog er, specielt det arbejde, der er rettet mod universitetsstuderende, religiøse ledere og kvinder.
Sammen med det danske udenrigsministerium og det danske arabiske partnerskabsprogram fortsætter vi med at støtte initiativer, der er ledet af frivillige, især kvinder og de unge.

Denne aktuelle krise viser, hvor vigtigt det er at samarbejde på trods af forskellige religiøse og politiske tilknytninger. Ved at opbygge borgerskab blandt unge i samfundet, på tværs af religion og kultur kan positive ændringer ske.