Når krig er hverdag: Zein fyldte 10 år og fik en pistol i fødselsdagsgave

10-årige Zein fik en pistol i fødselsdagsgave - men bad om at få den byttet til en bold. Han er et af de mange børn med krigstraumer, som får hjælp på Danmissions børnecentre i Syrien.

Når krig er hverdag: Zein fyldte 10 år og fik en pistol i fødselsdagsgave

Men på et af de børnecentre, Danmission støtter i Syrien, lærer han at bearbejde sine krigstraumer - og bad selv om at få byttet pistolen til en bold. På den måde hjælper Danmission børn, der lever i borgerkrigens rædsler til at kunne komme videre. Det skriver generalsekretæren i dette indlæg.

Vi kan dårligt åbne for en nyhedsudsendelse uden at komme til at følge den voldsomme udvikling i det borgerkrigshærgede Syrien. Vi kan zappe videre og forsøge at tænke på noget andet. Men for de mange mennesker, der lever under kummerlige forhold i krigens skygge, er vold, sult og fattigdom hverdagens barske vilkår. Mennesker dør – og de børn, der overlever, gør det med dybe ar på sjælen.

Præcis som 10-årige Zein, der ikke kan huske, at der nogensinde har været fred i Syrien. Han er blot ét af mange børn, der lider af krigstraumer og har svært ved at finde ud af, hvordan man opfører sig, når alle regler er sat ud af spil, fordi bomber og skyderier har været en del af dagligdagen. Zein er vokset op med, at styrken ligger i våbnet, og han blev stadig mere aggressiv over for både sin mor og sine jævnaldrende.

Børnecentre hjælper traumatiserede børn

Som så mange andre forældre anede Zeins mor ikke, hvordan hun skulle tackle sin søn – og hun tog ham derfor med hen til et af de børnecentre, som Danmission støtter. Her tog 25-årige Miry Al Issa imod den aggressive dreng. Hun er en af de frivillige, der med midler fra Danmission har fået en uddannelse, så hun kan hjælpe børn som Zein med deres traumer.

Målet med børnecentrene er at give de traumatiserede børn færdigheder, så de både her og nu, men også på længere sigt kan klare tilværelsen og bidrage til deres samfund. Dermed hjælper Danmission ikke blot børnene, men er også med til at styrke den spinkle rest af sammenhængskraft, der er tilbage i Syrien.

Pistol blev byttet til en bold

Miry Al Issa har via sin uddannelse fået Zein til at ændre opførsel takket være samtaler, film, lege og andre tiltag på børnecentrene. Til sin fødselsdag fik han en skarpladt pistol af sin bedstefar – givet i kærlighed og i håb om, at våbnet kunne beskytte Zein.

„Men drengen gav pistolen tilbage og spurgte, om han godt måtte få en bold i stedet. Så vidste jeg, at vi kan gøre en forskel på børnecentrene. Det er faktisk muligt at hjælpe disse børn,“ fortæller Miry Al Issa med stolthed.

Du kan være med til at gøre en forskel for Syriens børn. Vi er alle skabt i Guds billede og har alle samme uendelige værdi i hans øjne. Men som Zeins historie illustrerer, lever vi ikke alle under de samme gode vilkår. TAK om du vil være med til at hjælpe børnene videre trods deres hverdag i borgerkrigens rædsler.

Med venlig hilsen
Kristian Sloth Petersen
Generalsekretær

Syrien – et land i borgerkrig

  • Konflikten i Syrien begyndte i 2011, men accelererede året efter
  • Mange syriske børn under 10 år kan ikke huske andet end krig og kampe
  • Over 2 millioner syriske børn går ikke i skole
  • 4 ud af 5 syrere lever i fattigdom
  • Mange børn har mistet en eller begge forældre – andre har forældre, som også er traumatiserede

Sådan kan du hjælpe

Se mere om, hvordan du kan hjælpe Syriens børn her.

Læs mere om Danmissions arbejde i Syrien her.
 

FAKTA: Danmission støtter børnecentre i Syrien

Danmission har været med til at oprette børnecentrene i Syrien. De drives af den lokalt forankrede organisation Forum for Development and Culture (FDCD), som er Danmissions partner i Syrien. Danmission har fået midler fra Danmarks Indsamlingen 2020 til børnecentrene. Men der er stadig lang vej igen, og mange flere børn har brug for hjælp til at komme videre med deres frygtelige krigstraumer. Enhver form for økonomisk støtte kan være med til at hjælpe børnene.