Globale kriser kræver globalt udsyn

Børnene i flygtningelejrene i det nordlige Myanmar er i forvejen plaget af forkølelser og diarré. Der mangler allerede det mest basale som mad og medicin. Og nu truer også Corona-virus.

Magdalena Vogt / Danmission

Globale kriser kræver globalt udsyn

Det er nu verdens fattige for alvor har brug for os. Globale kriser - som Corona-virussen - kræver sammenhold, skriver Danmissions formand og generalsekretær i dette indlæg.

 

Kære Danmissionstøtte

Danmark er blevet stille. Gader, der før summede af til-og-fra-arbejdskørsel, ligger tavse hen, som var det efter en storm. Corona-virussen er slem ved Danmark, men måske – forhåbentligt – er det lykkedes os at flade smittekurven så meget ud, at sundhedsvæsenet kan følge bare nogenlunde med og en masse dødsfald forhindres.

Hele verden er i krise. Hjulene er gået i stå, produktion sat på hold. Aktiekurser styrtdykker. Snart vil endnu flere mennesker modtage en fyreseddel.

Også Danmissions arbejde er desværre hårdt ramt. Vi har måttet lukke 73 genbrugsbutikker indtil videre. Alene dét koster os omkring en million kroner om ugen. Vores aktiviteter for og med fattige mennesker i kirker og samfund rundt om i verden bliver udskudt eller aflyst. Vi har måttet kalde vores udsendte medarbejdere hjem til Danmark.

En ekstraordinær appel

Situationen er særdeles hård ved Danmissions økonomi, og prisen betales af fattige ude i verden. Og det endda i en situation hvor vi må frygte, at Corona-virussen vil gøre tilværelsen ekstra vanskelig i de lande, vores partnere arbejder i. De menneskelige tabstal kan blive uoverskueligt høje i lande som Syrien, hvor krig og ødelæggelse i forvejen har smadret sundhedssystemer og anden infrastruktur. Eller når den for alvor rammer millioner af mennesker i flygtningelejre i Jordan og Libanon. Eller de store slum-områder og andre tæt befolkede områder i storbyer som Dar es Salaam i Tanzania, Yangon i Myanmar og Phnom Penh i Cambodja, hvor millioner af mennesker bor side om side på ingen plads.

Foto: Magdalena Vogt / Danmission

Toiletterne i flygtningelejrene i det nordlige Myanmar er et hul i jorden bag et forhæng, og familierne bor klemt sammen med blot et bambusflet imellem sig. Med spredningen af Corona-virus kan situationen komme helt ud af kontrol. Danmission og vores partnere i området hjælper de udsatte børn og deres familier. Foto: Magdalena Vogt / Danmission.

 

Hvis vi havde glemt det, minder Corona os i disse tider om, hvor skrøbeligt mennesket og det menneskelige samfund er. Corona’en er hverken en avanceret robot, en mikrodrone eller et andet stykke moderne højteknologi. Den er derimod noget så gammeldags og velkendt som et lillebitte stykke mikroliv, udviklet i og af naturen.

Den ydmyge lære, vi som menneskehed bør gøre os, er, at vi trods al vores moderne viden og færdighed ikke er frigjort fra naturen og hinanden. Det er vores livsvilkår at være en del af det samme skaberværk, som alt andet levende liv. Når krisen presser os, er det vigtigt at huske på dette: Gud skabte os mennesker til fællesskab. Vi har kun denne ene klode til deling. Corona-pandemien må ikke føre til, at vi vender verden ryggen. Hvis ikke vi tager ansvar for vores næste, ender det med slåskamp om toiletpapiret nede i Netto.

Det er nu verdens fattige for alvor har brug for os. Globale kriser kræver globalt udsyn og sammenhold. Derfor denne appel om en ekstra stor støtte til Danmissions arbejde.

På fællesskabets vegne,

Tak og Guds fred,

Sognepræst Morten Skrubbeltrang og Kristian Sloth Petersen
Formand for Danmission og generalsekretær i Danmission


Støt Danmissions vigtige arbejde for verdens fattige

 

Bliv medlem af Danmission og støt verdens fattige

PS! Vi vil i øvrigt også gerne opfordre dig til at vise dit engagement for verdens fattige og den globale kirke ved for 200 kroner at blive medlem af Danmission.

Klik og udfyld formularen