Far til 12.004 børn

Når Verant Mugenyi endelig har fri, kører han ofte rundt og besøger de forældreløse børn.

Foto: Christina Lund Villadsen

Far til 12.004 børn

I 27 år har Venant Mugenyi været primus motor i kirkens hjælp til forældreløse børn i Tanzania. For børn har rettigheder og ret til et værdigt liv, selvom de ikke har voksne til at passe på sig.

Venant Mugenyi er far til 12.004 børn. Det er der alligevel ikke mange mænd, der kan prale af. Og det gør han da heller ikke, for han er en beskeden mand. Men Venant Mugenyi har et livsværk og en mission – sådan helt bogstaveligt – som det er værd at fortælle om.

Styrken i grøden

Det hele tog fart i 1992, da Venant Mugenyi arbejdede på Nyakahanga Hospital. På det tidspunkt var hospitalet og personalet totalt overbebyrdet, for AIDS bredte sig som en dødbringende steppebrand især her i den nordvestlige del af Tanzania. Officielt var hver tiende voksne over 18 år smittet med HIV-virus og mange af dem havde AIDS i udbrud – dertil kom alle de tilfælde, som aldrig blev registreret. Resultatet var bl.a., at mange børn blev født med smitten.

På hospitalet tog Venant Mugenyi sig især af de AIDS-syge børn. På det tidspunkt var der ingen virksom medicin mod AIDS, men smerterne kunne lindres. Og derudover fandt han sin egen måde at hjælpe børnene: Han bad for dem, og han lavede en opskrift på det, han kalder “styrke-grød” kogt på majs, hirse, bønner og ærter, som blev malet til mel.

„Jeg kunne ikke helbrede børnene, men jeg kunne heller ikke lade stå til. Og jeg oplevede, at flere af de syge børn havde færre symptomer og kunne komme ud af sengen igen efter tre uger på grøden,“ fortæller han.

Venant er en lille mand af statur. Trods hans grånende hår, som vidner om en mand på vej ind i sin tredje alder, er han fuld af energi, som flyder over, når han taler om de børn, han er så fast besluttet på at hjælpe frem i verden.

Tag over hovedet og skolegang

Så Venant Mugenyis engagement i børnene stoppede ikke med hans job på hospitalet. For han kunne ikke slippe de mange AIDS-ofre, når han havde fri. Og stadig flere opsøgte ham privat, hvor han gav dem mad, trøst og forbøn.

„Det gik op for mig, at mange af folks problemer ikke var medicinske, men sociale. Så jeg følte, at jeg skulle gøre mere. Jeg skal være der for folk, som lider – og ikke kun medicinsk.“

Venant Mugenyi kunne ikke vende det blinde øje til – især ikke til de mange børn, hvis forældre var døde af AIDS. Derfor opsøgte han kirkens arbejde for børn – mange af dem er forældreløse pga. AIDS. Projektet hedder AIDS Control Project (ACP), og her har kirken med støtte fra Danmission hjulpet 12.000 børn siden 1992. Børnene får hjælp til at komme i skole og lærer samtidig, at de har rettigheder og ret til at værdigt liv, selvom de ofte ikke har voksne til at passe på sig.

Børn får en fremtid

Venant Mugenyi har mødt mange ulykkelige børneliv, men han har også set, hvordan børn kan få værdige liv og udsigt til en bedre fremtid, hvis de får støtte og opbakning.

„Mange af børnene, som ellers har haft alt imod sig, har klaret sig. Nogle har sågar fået høje uddannelser og gode job. Uden ACP var de sandsynligvis endt i fattigdom – og for pigernes vedkommende som teenagemødre. Når man ser børn, som ellers har alt imod sig, klare sig, så giver det mod og styrke til fortsat at kæmpe børnenes sag,“ fortæller Venant Mugenyi, som nu er 60 år og derfor har nået pensionsalderen i Tanzania.

Bedstefar til 3

Det er måske lidt kækt at skrive, at Venant Mugenyi er far til 12.004 børn, men han føler dybt ansvar for og kærlighed til alle de 12.000 børn, som har fået hjælp gennem årene. De sidste 4 er hans egne biologiske børn: 2 døtre og 2 sønner. Derudover er han bedstefar til 3. Og dem får han nu snart mere tid til at nyde, når han bliver pensionist.

For i alle årene som leder af ACP har han kun været hjemme hos sin familie i weekenden, sådan som det er for mange tanzanianske mænd. Hans hustru dyrker deres jordlod og tager sig af familien, mens han i ugens løb bor på kontoret, som er plastret til fra gulv til loft med tusindvis af takkekort fra ACP-børn, vækstkurver på børn og den berømte opskrift på “styrke-grød”.

 

Støt Danmissions arbejde i Tanzania her