Glædelig luciadag! Her er alt, du skal vide om traditionen

Glædelig luciadag! Her er alt, du skal vide om traditionen

Den 13. december fejrer vi en af historiens mest kendte kvindelige martyrer, nemlig Lucia. Men hvem var hun egentlig? Hvorfor fejres dagen med lys i håret? Og hvad har det med Danmission at gøre? Få historien her.

Af: Anna Hermann Hansen, journalist

Så er det igen blevet den tid i december, hvor mange landet over får besøg af syngende piger og drenge, der er klædt i hvidt med lys i håret. Det er blevet den 13. december. Den dag, hvor vi spiser svenske lussekatter, synger salmer og fejrer Lucia – på samme måde, som vi har gjort lige siden traditionen kom til Danmark fra Sverige i 1944.

En fortælling om romersk kristenforfølgelse

Om den Den Hellige Lucia findes der et væld af sagn og fortællinger fra blandt andet italienske legender, svensk folkeovertro og fra sangteksternes verden.

Fælles for dem alle er fortællingen om en kristen jomfru, der levede i 300-tallet i byen Syrakus på øen Sicilien i Italien. Dengang var Sicilien underlagt det romerske imperium, som forbandt guder med årstidernes gang, naturfænomener og forskellige håndværk. Inspireret af den græske mytologi, havde romerne 12 forskellige guder og var af den opfattelse, at de var med til at opretholde fred og velstand. Tilbad man ikke guderne, ville det nedkalde deres vrede og straf i form af ulykker og nød. Derfor var kristendommen forbudt.

De kristne nægtede at deltage i gudsdyrkelse af de romerske guder – for dem var der nemlig kun én Gud. Dermed blev det, der i dag kaldes for de romerske kristenforfølgelser, indledt. Utallige kristne blev henrettet og et enormt antal frasagde sig kristendommen. På trods af det, valgte Lucia alligevel at lade sig døbe og blive kristen. Det blev af romerne betragtet som forræderi.

“Nu bæres lyset frem, stolt på din krone”

Som følge af forbuddet levede mange kristne mennesker et hemmeligt liv, hvor de skjulte deres tro eller søgte tilflugt og beskyttelse under jorden i byernes katakomber. Historien fortæller, at Lucia trodsede faren fra det romerske imperium og sneg sig ud i natten for at hjælpe mennesker i nød. På hovedet bar hun en krans med lys, så hun kunne se og havde hænderne fri til at hjælpe.

Kristne blev under forfølgelserne martyrer, der betyder “vidner”. Under romernes jagt på de kristne, vidnede de nemlig om deres tro, og det blev årsag til deres død. Lucia var en af dem, der blev udsat for tortur og dømt til døden på grund af den kristne tro. Efter adskillige forsøg på at slå hende ihjel, døde hun den 13. december år 304.

Allerede så tidligt som i 400-tallet nævnes hun i skriftlige kilder, og i 600-tallet kan hun findes i den katolske liturgi blandt de få kvindelige helgener, som den katolske kirke fejrede på den tid.

I 1700-tallet begyndte luciaoptogene i Sverige, og de spredte sig til Danmark under Anden Verdenskrig. Hyldestsangen, “Santa Lucia”, som de fleste kender, er en siciliansk folkesang til hendes ære. I dag bruges luciakransen, som luciabruden bærer, som et symbol på, at Lucia viede sit liv til Gud.

Velgørenhed er essentielt

Hvorfor er det så, at fortællingen om Lucia er vigtig?

Det er den, fordi alle mennesker har ret til at få hjælp, når de er i nød. Ifølge fortællingen, var det for Lucia en essentiel del af livet at række ud til mennesker, der havde brug for hjælp. Hun ville ikke gå på kompromis med næstekærligheden, selv ikke da det førte til trusler mod hendes eget liv. Lucia er dermed et stærkt symbol på at hjælpe nødstedte mennesker, og Danmission markerer dette med Lucia Indsamlingen.

Lucia Indsamlingen så dagens lys i 2011 og har til formål at engagere kirker, kor, genbrugsbutikker og privatpersoner til at række en hånd ud til fattige og udsatte børn i Asien, Afrika og Mellemøsten. I år har Danmission særligt fokus på børn og unge i Tanzania.

De bliver hjulpet gennem projekt Fremtidsbørn, der giver børn og unge mad, medicin og hjælp til at få en uddannelse. Desuden beskytter Danmission mod udnyttelse og diskrimination og skaber trygge fællesskaber.

Du kan stadig nå at støtte Lucia Indsamlingen 2019 – læs mere her

FAKTA:

  • Lucia kommer af det latinske lux, der betyder lys
  • Lucia var en italiensk helgen, som led martyrdøden
  • Lucia har helgendag den 13. december, som fejres med en lysfest
  • Luciaskikken nævnes første gang i Sverige i 1762
  • Danmissions Lucia Indsamling begyndte i 2011
  • I år går Lucia Indsamlingen til børn og unge i Tanzania
  • Kilder: Kristendom.dk, Danmission.dk