Alle fotos: Verner Rud

Ildsjæl med skarpt øje for både forretning og fællesskab

Knud Poulsen, frivillig butiksleder i Danmission Genbrug i Osted, får prisen som Årets Ildsjæl 2019 i Danmission.

Knud Poulsen, der er frivillig butiksleder i Danmission Genbrug i Osted, tog ydmygt imod hæderen som Årets Ildsjæl, da han lørdag aften på Danmissions årlige repræsentantskabsmøde blev tildelt den fornemme pris. Prisen gives til den eller de blandt de 8.000 engagerede, der har løftet et særligt frivilligt engagement.

Knud Poulsen, der de seneste tre år har været én af nøglepersonerne i at starte, udvikle og drive en succesfuld genbrugsbutik i Osted sammen med cirka 40 andre engagerede frivillige, modtog prisen af Danmissions afgående formand, biskop Peter Fischer-Møller, med ordene:

“Du er et overskudsmenneske med en særlig evne til at se alle. Når du taler, bliver der ro, og der lyttes. For alle ved, at Knud er vidende og på sin helt egen rolige facon både er en stor initiativtager og udvikler – både af forretningen og af fællesskabet.

Årets Ildsjæl modtog prisen sammen med sin kone Britta:

“Det var en stor overraskelse, og jeg er meget beæret. Det er en ære, som jeg deler med min kone og alle de andre frivillige og vores udviklingskonsulent.”

Årets Ildsjæl mener, at det stærke fællesskab, der er blandt butikkens frivillige, er en afgørende faktor i butikkens succes:

“Alle siger vores butik, og vi lægger stor vægt på åbenhed, medindflydelse og information.”

Knud Poulsen blev en del af Danmission som frivillige kasserer for Danmission Genbrug på Københavnsvej i Roskilde. Senere kom han med i et særligt forretningsudviklingsudvalg, hvor initiativet til en helt ny genbrugsbutik i Osted blev taget. Det fortæller udviklingskonsulent i Danmission Genbrug Sten Åge Larsen:

“Knud er en stor ressource og var god at have med fra start, da vi besluttede os at åbne en ny stor butik i et nyt område. Han har en fortid som indkøbschef og forretningsudvikler i en stor international virksomhed at trække på og var én af hovedkræfterne bag at få lokalmiljøet engageret. Det resulterede i, at der fra start var et stærkt hold af frivillige, der stadig er aktive i butikken.”

I dag er både Knud Poulsen og hans kone Britta valgt til Danmissions repræsentantskab for Roskilde Stift.

Dygtig til formidling, forretning og fællesskab

Én af hemmelighederne bag genbrugsbutikkens succes – både på bundlinjen og i forhold til at have et stærkt hold af frivillige – skal findes i Knud Poulsens ledelsesstil og i den store opbakning, han har fra alle butikkens frivillige og fra konen Britta, der også spiller en vigtig rolle.

Ægteparret kommer dagligt i butikken og supplerer hinanden i arbejdet. Britta Poulsen har med sit store omsorgsgen også et godt øje for, at alle føler sig set og hørt. Og så er det hende, der har det store forkromede overblik over f.eks. rengøringen, fortæller Sten Åge Larsen:

“Britta går ikke hjem uden, at der er støvsuget. Og er det fx ved at være tid til at investere i en ny støvsuger, så er det hende, der prikker til Knud. Sådan komplementerer de hinanden fint i arbejdet.”

Tilfredse kunder og stolte frivillige

I genbrugsbutikken i Osted har de frivillige og Knud Poulsen også et særdeles godt forhold til de mange kunder, der flittigt handler i butikken og afleverer det, de ikke længere har brug for. Og når Knud Poulsen går forrest i arbejdet med at udvikle og forny butikken, så er det en investering i både tilfredse kunder og stolte frivillige.

Både Britta og Knud Poulsen er frivillige i genbrugsbutikken i Osted stort set alle ugens dage, året rundt. De lever og ånder for frivilligt socialt arbejde, og begge er tillige valgt som medlemmer af Danmissions repræsentantskab.

De frivillige samles ikke bare om at drive genbrugsbutikken, men også om en række sociale aktiviteter såsom udflugter med fagligt indhold, fællesspisning og arrangementer om Danmission. Og så har de frivillige deres egen vedvarende bagedyst i gang. Her er ofte hjemmebag at finde til kaffen i det fælles køkken – alt fra citronmåner til flerlagskager bliver medbragt.

Knud Poulsen gør en dyd ud af, at de frivillige altid er velinformerede. Han udsender næsten ugentligt et nyhedsbrev til de frivillige med nyt fra butikken og fra Danmissions arbejde, og han sørger for, at butikken er godt forankret i lokalsamfundet, når han udsender nyheder fra butikken til lokalpressen og sammen med andre frivillige bruger butikkens Facebookside til markedsføring.

“Som frivillig er det rigtig vigtigt, at man føler sig inddraget og kan se formålet med den indsats, man yder. Knud formår netop at sørge for, at alle de frivillige føler sig set og hørt og ved, hvad der foregår,” forklarer Sten Åge Larsen og uddyber:

“Knud og de andre frivillige er også rigtig gode til at tage imod nye frivillige, skabe tillid og have forståelse for mennesker. Det er altafgørende for at have succes både med forretningen og det frivillige fællesskab.”

Som et nyt tiltag har butikken etableret en direkte venskabsforbindelse med Danmissions syskole Upendo på Zanzibar for udsatte kristne og muslimske kvinder. De har haft besøg af Danmissions udsendte, der til daglig arbejder på øen, og planlægger også et større arrangement for de frivilliges familie, venner og lokalsamfundet, der skal være med til at tydeliggøre, hvad det er, arbejdet i genbrugsbutikken går til.

Danmission Genbrug i Osted har omkring 40 frivillige – knap 30 % af dem er mænd.

FAKTA om Årets Ildsjæl 
Hvert år kårer Danmission Årets Ildsjæl på repræsentantskabsmødet i september. Både for at hylde et menneskes indsats, men også for at sætte fokus på, at Danmission bæres af et landsdækkende netværk af ildsjæle. De giver deres tid og kræfter for at oplyse om Danmission, de samler de nødvendige penge ind, de beder for arbejdet og skaber fællesskab om vores fælles sag: Danmissions arbejde med kirkeudvikling, dialog og fattigdomsbekæmpelse. 

Begrundelsesudvalget bestod i år af: 

 • Bestyrelsesmedlem Lone Primdahl Dolmer
 • Sidste års Årets Ildsjæl Jørgen Nørgaard Pedersen
 • Konstitueret generalsekretær Mogens Kjær
 • Chef for Kommunikation & Engagement Michael Trinskjær
 • Netværkskonsulent Amalie Ehmsen
 • Netværkskonsulent Tom Bangslund Hansen

 

 

 

 

Oversigt over ildsjæle fra 2010 til i dag

 • I 2010, da Danmission for første gang kårede Årets Ildsjæl, var det søster Bente, der fik titlen. Hun arranger hvert år Kildeborg Pigelejr.
 • I 2011 var det Helge Langborg, der løb med titlen som Årets Ildsjæl. Han er engageret i Danmission Genbrug i Herning og i det øvrige netværk i Viborg Stift.
 • I 2012 blev Gunhild Zeuthen Årets Ildsjæl. Hun har været med til at opbygge flere Danmission genbrugsbutikker.
 • I 2013 var det Gurli Jensen, der blev Årets Ildsjæl. Hun er hvert år engageret i minicaféen ved Helligåndskirken på Strøget i København. Og desuden frivillig i Danmission Genbrug.
 • I 2014 var det Mette Bjerregaard, der er engageret i Danmission Genbrug i Roskilde, der blev kåret som Årets Ildsjæl.
 • I 2015 var det Ruth og Johannes Stenhøj fra Danmissions lysestøberi i Ring.
 • I 2016 var det Søren Spangsberg fra Skjern. Han samler på frimærker fra hele verden og sælger til fordel for Danmissioin.
 • I 2017 var det Søstrene Benedicte Kühle og Hanne Holm, der har ledet rejser for Danmission og været koordinator for de frivillige lysesælgere i Nordjylland.
 • I 2018 var det Jørgen Nørgaard, der sammen med et hold frivillige har samlet 200 års missionhistorie i ét online arkiv.