Mindeord for missionær Kæthe Andersen

Øst Jeypore, Orissa, Sydindien. Pens. missionær Kæthe Andersen (i midten), med lokale venner/ medarbejdere i Gunupur.

Mindeord for missionær Kæthe Andersen

Læs Ellen Blæsbjergs og Jørgen Nørgaard Pedersens mindeord om indiensmissionæren, der er død, 100 år gammel.

Ved tidligere indiensmissionær Kæthe Andersens død skriver Ellen Blæsbjerg og Jørgen Nørgaard Pedersen følgende mindeord:

Indiensmissionær Kæthe (Katharina) Andersen døde den 24. september 2018 i Rayagada, Orissa, Indien i en alder af 100 år. Kæthe Andersen blev født i Indien. Hendes forældre Henriette og Anders Andersen var missionærer for Det danske Missionsselskab i Øst Jeypore, Indien fra 1932 til 1958.

Kæthe Andersen blev student fra Haderslev Katedralskole i 1935 og tog teologisk embedseksamen i 1947 hvorefter hun blev antaget af Det danske Missionsselskab og udsendt som missionær til Øst Jeypore. Hun læste sprog i to år. Herefter har hun virket på utallige poster. Kvindearbejde, kurser for bibelkvinder, undervisning i teologi på lægmandskurser, lærer ved præste- og bibelskolen i Kotapad og ikke mindst leder af et enkehjem, som hun fortsatte med at tilse efter hun gik på pension. Kæthe var meget sprogkyndig og arbejdede med oversættelser til Oriya sproget.

Kæthe er ikke mindst kendt for sin ledelse af Rayagada pigehostel, hvorfra mange piger fik en solid start på livet. Hun hjalp mange fattige og syge mennesker, der kom til hendes dør. Kæthe blev plejemor for en lille pige, der hed Lina. Linas far gav Kæthe lov til at beholde pigen. Kæthe sørgede for, at Lina fik en uddannelse, hun har en bachelor i Engelsk sprog og litteratur, som hun supplerede med en speciel uddannelse til at undervise mindre børn. Efterhånden som Lina voksede op og Kæthe blev ældre var Lina en rigtig stor støtte for Kæthe.

Kæthe blev pensioneret 1. januar 1985 og valgte at forblive i Indien som pensionist frem til sin død i 2018.

Kæthe Andersen har været et kendt navn i DMS-sammenhænge igennem mange år. Hun var værdsat for sit stille, men stærke væsen og besøg hos hende i Rayagada var altid til stor inspiration.

En plads står tom efter Kæthes død – ære være hendes minde.