Ildsjælen der reddede missionshistorien 

Foto: Sille Arendt

Ildsjælen der reddede missionshistorien

Det var Jørgen Nørgaard Pedersen, der denne weekend blev kåret som Årets Ildsjæl i Danmission. Sammen med en stor gruppe af frivillige har han stået i spidsen for at samle fotos fra 200 års missionshistorie i et stort online fotoarkiv.

Årets Ildsjæl var både rørt og overrasket, da han lørdag aften på Danmissions årlige repræsentantskabsmøde blev tildelt den fornemme pris, som gives til den eller de blandt de 8000 engagerede, der har løftet et særligt frivilligt engagement.

Det var en bevæget Jørgen Nørgaard Pedersen, der modtog prisen:  

“Ildsjæle, det har vi været hele tiden. Det har været et bøvl engang imellem! Men vi har fået et flot resultat. Tak til alle dem, der har været med – tak til alle Danmissions venner. Det har været en glæde og en velsignelse igennem alle disse år. Tak”, sådan sagde Jørgen Nørgaard Pedersen, da han modtog prisen flankeret af nogle af de frivillige, der har været en del af det store arbejde med at digitalisere 200 års missionshistorie fra hele verden.  

(Læs videre efter videoen)

Seks års arbejde  

De seneste seks år har 78-årige Jørgen Nørgaard Pedersen næsten hver eneste onsdag været at finde på Danmissions loft på sekretariatet i Hellerup. På loftet, omgivet af kassevis af fotos, computerudstyr og ihærdige frivillige har han stået i spidsen for at sortere, tekste, arkivere og digitalisere næsten 40.000 billeder taget i 16 lande. 20.000 af dem er nu at finde i et stort online fotoarkiv – en international database, der kan bruges af folk fra hele verden og som sikrer, at missionshistorien bevares.  

Danmissions formand, biskop Peter Fischer-Møller, stod for at overrække den fornemme pris: 

“Med ildhu, vedholdenhed og udholdenhed har dette års ildsjæl med stor hjælp fra flere end 120 frivillige – der tæller historikere, datateknikkerne, fotoeksperter, missionærer, missionærbørn, bibliotekarer, boghandlerekspedienter, en inder og en kineser – hevet et kæmpestort stykke af dansk og international missionshistorie ud af de støvede kasser på Danmissions loft og ind i den digitale tidsalder,” lød det i begrundelsestalen.  

En del af missionshistorien 

Det er ingen tilfældighed, at lige netop Jørgen Nørgaard Pedersen kom til at stå i spidsen for den vigtige opgave, det har været at sikre et betydningsfuldt stykke danmarks- og verdenshistorie. Han er selv en del af dansk missionshistorie. Blot som 21 år gammel blev han ansat af Det Danske Missionsselskab (i dag Danmission) som selskabets yngste missionær nogensinde og udsendt til at lede en boghandel i Yemen på den arabiske halvø. Han gik på efterløn i 2002 efter et langt arbejdsliv i missionens tjeneste. Så om nogen kender han til det missionsarbejde, som Det Danske Missionsselskab og Dansk Santalmission, der i 2000 blev til Danmission, har stået bag i over 200 år. 

Fotos i tusindvis kræver ildhu   

Jørgen Nørgaard Pedersen tog da også straks favntag med den store opgave og lod sig ikke sådan blæse omkuld af, at der lå næsten 40.000 billeder i store kasser på Danmissions loft – hvoraf omkring 3000 var så gamle, at de var på glasplader. Alt skulle det gennemgås og sorteres. Hele 723 arkivkasser med dokumenter er blevet afleveret til Rigsarkivet, gamle film er lagt på YouTube, og hvert eneste foto er registreret. Derudover er der skrevet biografier på de i alt 841 missionærer, der har været udsendt gennem tiden.  

En opgave, der kunne synes uoverstigelig og som ikke kunne være løst uden en stor og vedholdende arbejdsindsats fra Jørgen Nørgaard Pedersen og de frivillige, han har engageret til opgaven.  

Utrætteligheden har også gjort sig gældende i det store arbejde Årets Ildsjæl 2018 har lagt i at søge fondsmidler til arbejdet. Flere hundrede tusinde er det lykkedes Jørgen Nørgaard Pedersen at få sponsoreret fra fonde, således at det store arbejde med at scanne billederne ind kunne gøres af et professionelt firma.  

”Billeder kan sige mere end tusind ord. Kirkens opgave er mission og at så mange som muligt får kendskab til det kristne budskab og derved får lettere ved at træde over den høje tærskel til kirken og kirkens mission. Her kan billeder være et af de allerbedste midler”, siger Jørgen Nørgaard Pedersen.  

Nu er han kåret som Årets Ildsjæl 2018, manden der har sørget for at lukke et stykke vigtigt dansk og international missionshistorie ud af de støvede kasser på loftet og ind i den digitale tidsalder.    

Årets Ildsjæl  

  • Hædersprisen overrækkes årligt til den eller de i Danmissions bagland, der har ydet en særlig frivillig indsats i det forgangne år. 

Udvalget, der bedømmer indstillingerne til prisen, bestod i år af: 

  • Hanne Holm (modtager af prisen sidste år) 
  • Lone Primdahl (medlem af bestyrelsen) 
  • Tom Bangslund Hansen (frivilligkonsulent) 
  • Jørgen Skov Sørensen (generalsekretær) 

Foto: Sille Arendt