“Diakoni er noget man gør”

“Diakoni er noget man gør”

Som Danmissions nye programkoordinator på Zanzibar, får 32-årige Maria Nitzsch Hastrup sit elskede Afrika som nyt hjem med mulighed for at blive en aktiv og betydningsfuld medspiller i kirke- og dialogarbejdet på øen.

32-årige Maria Nitzsch Hastrup bliver Danmissions nye udsendte på Zanzibar. Her skal hun som programkoordinator arbejde tæt sammen med Danmissions partner, den lutherske kirkes Øst- og Kyststift. Danmissions nye udsendte vil få sin daglige gang på syskolen Upendo og Zanzibar Interfaith Centre, der begge har til huse i Danmissions hus midt i den gamle bydel Stone Town.

Læs invitation til udsendelsesgudstjeneste for Maria – klik her

Siden 2005 har Danmission været tilstede på den populære turistø ud for Tanzanias østkyst, hvor arbejdsløsheden er tårnhøj, og hvor der gennem årene har været spændinger mellem øens cirka 5 % kristne og 95 % muslimer, er en del af hverdagen. Danmissions arbejde på øen består derfor primært af dialog, diapraksis, kvindeprojekter og støtte til kirken.

For Maria Nitzsch Hastrup er det afrikanske kontinent langt fra fremmed land. Hun var bare 17 år, da hun som pigespejder tog af sted som “spejderjournalist” med Spejderhjælpen til Malawi i det sydøstlige Afrika.

“Jeg forelskede mig hurtigt i kontinentet, mest af alt forelskede jeg mig i det afrikanske folk. I de afrikanske lande møder man sult, tørke, oversvømmelser, dårlige sundhedsforhold og meget andet, der kendetegner dyb fattigdom. Alligevel er det, man møder allermest, håb. Håbet om, at tingene kan blive bedre og med det livsmodet og livsglæden,” siger Danmissions nye udsendte.

Hun er cand.mag. i afrikastudier fra Københavns Universitet, men har også studeret teologi. Hun kommer fra en stilling som kommunikationsmedarbejder i Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling. I sin fritid er hun aktiv pigespejder i Valby og vant til at arbejde med frivillige og unge. Hun dyrker triatlon i sin fritid og har blandt andet gennemført en halv ironman.

Hendes råstyrke, som fx bruges i hendes passion for sport, og store interesse for Afrika, har gennem de seneste 15 år sendt hende på arbejde i intet mindre end ni forskellige lande i Afrika. Her har hun arbejdet i både kirkelige organisationer og andre ikke-statslige organisationer, på den danske ambassade i Tanzania, for Udenrigsministeriet og FN. Hun taler allerede lidt kiswahili, hvilket er en stor fordel i hendes nye arbejdsliv.

Om Maria Nitsch Hastrup

 • 32 år
 • Født og opvokset i København
 • Kommer fra en stilling som kommunikationsmedarbejder hos Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling
 • B.A. i film og medievidenskab, cand. mag. i afrikastudier
 • Kommer i Timotheuskirken i Valby
 • Dyrker triatlon i sin fritid og har blandt andet gennemført en halv ironman
 • Pigespejder i Valby

“For mig er Tanzania, som Zanzibar er en del af, et kontrastfyldt land. På den ene side er det et land med de smukkeste parker, bjerge og strande, der med god grund trækker turister til. På den anden side er det et land, hvor velfærden ikke fordeles, og hvor helt almindelige tanzaniere lever i fattigdom. I Tanzania har jeg mødt mennesker, der med lidt støtte fra omverdenen, fra blandt andet danske organisationer som Danmission, kan rykke sig helt vildt og skabe bedre liv for dem selv og deres børn,” siger Maria Nitzsch Hastrup.

Hun vil gå til arbejdet som Danmissions nye programkoordinator på Zanzibar med stor ydmyghed:

“Der har været udsendte før mig, der har bygget et flot og velfungerende program op, og der er en lokal partner, der kender konteksten ned til mindste detalje. Jeg ser mig selv som en oversætter. Jeg skal tale med de lokale på Zanzibar om, hvordan de bedst muligt tror, de kan arbejde med dialog og fredelig sameksistens mellem kristne og muslimer, og om hvordan vi sammen kan skabe bedre levevilkår for øens fattige befolkning.”

Den unge københavner, der snart rykker til en anden slags byliv i Stonetown på Zanzibar ser frem til at tage hul på et nyt kapitel i det arbejdsliv, hvis røde tråd altid har været det kirkelige udviklingsarbejde.

“For mig er det tydeligt, at religiøse aktører kan noget helt særligt i udviklingsarbejdet. Kirker er helt derude, hvor de fattigste lever deres liv og kan være vigtig for at skabe udvikling. Jeg glæder mig til at blive en del af den virkelighed, hvor diakoni ikke blot er et flot ord, men er noget, man gør.”

DANMISSION PÅ ZANZIBAR:

 • Dialogkomité med religiøse ledere – overordnet dialog.
 • Græsrodsgrupper – tager sig af lokale problemer, men også hvordan overordnede problemer spiller ind i lokalsamfundet.
 • Ungdomsgrupperne kaldet YIFOZA – fodbold, drama, foto osv.
 • Syskolen Upendo.
 • Uddannelse i dialog m.m. på dialogcentretZanzic.