Tag med Else Højvang til Tanzania

Vil du opleve Tanzania og forstå, hvordan Danmission igennem årtier har samarbejdet med lokalbefolkningen om at dyrke jorden og styrke kirkens fællesskab, så får du ikke en bedre rejseleder end Else Højvang, der har været missionær i landet i 27 år. Til februar 2019 inviterer hun dig med på en 14-dages studietur gennem naturen, kulturen og kirken i det østafrikanske land.

Rejsen til Tanzania, som du kan læse meget mere om på Unitas Rejser, har afrejse d. 2. februar 2019 og hjemrejse 15.februar 2016.

Som optakt eller inspiration til rejsen: Læs eller genlæs portrættet af Else Højvang – Den pragmatiske missionær 

Et uddrag fra portrættet – om tid

Spørger man Else Højvang til de største udfordringer ved at leve og arbejde i Tanzania, nævner hun lidt modvilligt ventetiden. Modvilligt, fordi den ikke alene har været en udfordring, men samtidig en inspirationskilde.

”Vi nordboere og tanzanianerne har helt forskellige tidsforståelser, og havde jeg talt alt den tid sammen, som jeg har brugt på at vente på folk i Tanzania, så var det måske løbet op i fire år”, siger hun og kommer så til genmæle: ”Men det har jeg altså ladet vær med at gøre”.

Else Højvang er nemlig ikke i tvivl om, at tanzanianernes uforpligtende forhold til klokkeslæt og deadlines også skaber et helt andet rum for, at man kan være nærværende over for hinanden, når man så mødes.

”Tid, det er noget alle har i Afrika. Ja, det er sådan set det eneste, alle har. Man har tid til hinanden. Tid til at snakke sammen og være sammen, når nogen er syge eller når der er dødsfald”.

Det kunne vi godt lære noget af herhjemme, mener Else Højvang, der stadig gør sig tanker om begrebet tid og hvad opfattelsen af tid har at sige for udviklingen i Afrika.

”Hvorfor er alt udvikling sket på den nordlige halvkugle? Det tror jeg handler om, at klimaet har tvunget vores forfædre til hele tiden at tænke i tid. Man skulle altid nå noget. Inden det blev vinter skulle man have tætnet tagene. Man skulle have brænde nok, mad nok og skind nok inden vinter. Vi er vokset op med at tænke på, hvordan vi kan gøre ting hurtigere, bedre og mere effektivt.

Men i den tropiske kontekst, hvor der er mad hele året og noget at høste altid, er der ikke samme opfattelse af, at der noget, der skal nås”.

Else Højvang får brug for at puste lidt ud. Men siger tilføjer så:

”Hvis vi puttede vores tidsforståelser i et terningebæger og rystede det, så ville vi være mindre stressede i Danmark og der vil være mere udvikling i Afrika”.