Efter 9 år i Libanon får Maria Lindhardt kontor i Hellerup

”Det har været noget helt særligt at være sammen med gæsterne fra Danmark og have været vidne til den forandring, der ofte sker i mennesker, der ikke tidligere har besøgt Mellemøsten", siger Maria Lindhardt om sin værtsrolle, når Danmissions bagland i forskellige sammenhænge har besøgt hende i Beirut.

Efter 9 år i Libanon får Maria Lindhardt kontor i Hellerup

Danmissions udsendte til Mellemøsten, 39-årige Maria Lindhardt, vender denne sommer hjem til Danmark sammen med sin libanesiske mand og parrets to børn. Fremover skal hendes ekspertise komme hovedkontoret i Hellerup til gode, når hun pr. 1.juli tiltræder som fagkonsulent.

Det begyndte med et ambassadejob i 2009 og ønsket om at arbejde i udlandet et par år. Men det greb heldigvis om sig. Den religions- og socialvidenskabsuddannede Maria Lindhardt forelskede sig i en libanesisk mand, fik to børn og blev i 2015 ansat som Danmissions regionale repræsentant for Mellemøsten og Nordafrika med bopæl i Beirut.

Maria Lindhardt fortæller, hvordan hun oplevede at rykke tættere på løsningerne af nogle af de konflikter, der præger regionen, da hun skiftede job fra den danske ambassade i Beirut til Danmission i samme by. I sine tre år som udsendt for Danmission har hun eksempelvis oplevet, hvor stor respekt der rent faktisk hersker om en trosbaseret organisation som Danmission i Mellemøsten. At være en kristen spiller på en overvejende muslimsk bane har på ingen måde været en hæmsko for en konstruktive dialog og fælles indsatser. Tværtimod. Det viser rækken af interreligiøse projekter og konferencer, Maria Lindhardt har været med til at stable på benene i regionen.

Den faglige og familiære tilknytning

Særligt stolt er hun af det igangværende projekt Syrian Leaders, som Danmission lige nu støtter for egen-indsamlede midler. Det er et projekt, der samler religiøse ledere og civilsamfundsaktivister fra Syrien, for i fredelige omgivelser – typisk uden for Syrien – at ruste syrerne til at genopbygge deres land, når freden forhåbentlig kommer.

”I udgangspunktet ville aktivisterne ikke have noget med de religiøse ledere at gøre og omvendt vidste lederne ikke, hvordan de skulle tale ind i aktivisternes dagsorden. Derfor er det helt fantastisk at se, hvordan de nu laver projekter sammen inde i Syrien”, siger hun.

Det er imidlertid ikke kun fagligt, at Maria Lindhardt har fundet sig til rette i Mellemøsten. Hun elsker i ligeså høj grad hverdagen med sin svigerfamilie og hun elsker Beirut. Derfor er det også med blandede følelser, at hun og hendes mand har truffet beslutningen om at flytte til Danmark.

”Men nu det er det rigtige tidspunkt for vores børn – specielt for vores ældste søn på fem. I Libanon starter børn allerede i skole det år, de fylder tre, og selvom vores søn er rigtig glad for sin skole, så føler vi, at et par år mere i en dansk børnehave vil være det rigtige”, siger hun.

Maria Lindhardts datter er lige fyldt et år.

Dét venter i Danmark

På Danmissions hovedkontor i Hellerup overtager Maria Lindhardt stillingen som fagkonsulent for arbejdet i Mellemøsten og Nordafrika fra Line Stange Ramsdal, der til gengæld tager over fra Maria Lindhardt i Beirut.

Maria Lindhardt ser frem til at få sin danske familie og børnenes mormor, skuespillerinden Lone Hertz, tættere på, og ligeledes glæder hun sig til at få naturligt mere at gøre med sine danske kollegaer og Danmissions bagland. I Libanon var hun ofte vært for sidstnævnte, som når eksempelvis Aalborg Stift i efteråret tog på studierejse til Beirut.

”Det har været noget helt særligt at være sammen med gæsterne fra Danmark og have været vidne til den forandring, der ofte sker i mennesker, der ikke tidligere har besøgt Mellemøsten. Der er jo meget, vi danskere kan lære af folk i Mellemøsten. Vi ved det bare ikke. Men det kan jeg jo så fortælle, når vi kommer hjem”, siger hun. Det bliver fra 1. Juli.

Indtil nu har Maria Lindhardt været Danmissions eneste udsendte i Mellemøsten, men tidligere på måneden åbnede Danmissions første regionskontor i Beirut med plads til fem ansatte, tre libanesere og to udsendte, hvoraf den ene bliver Line Stange Ramsdal.

”Jeg er virkelig stolt af, at kontoråbningen blev min sidste store opgave, fordi udvidelsen understreger vigtigheden af Danmissions engagement i Mellemøsten og vores ønske om at bidrage til dialog og fredelig sameksistens i regionen i mange år fremover.”