Arngeir Langås er tilbage i Danmisson

foto: Nicolai Diemer

Arngeir Langås er tilbage i Danmisson

Han lagde grundstenene til Danmissions kristne-muslimske dialogarbejde på Zanzibar i 00’erne. Med erfaringer fra Mission Afrika er den norske præst Arngeir Langås nu igen ansat i Danmission

Arngeir Langås er d. 1.februar tiltrådt som fagkonsulent for kirkeudvikling i Danmission, hvor hans hovedopgave bliver at styrke samarbejdet med de kristne kirker ude i verden, kirkernes udvikling og omsorgsarbejde. Den 47-årige, norske præst er imidlertid ikke et nyt ansigt i organisationen.

I 2002 var Arngeir Langås og hans kone Dorthe Davidsen Danmissions første udsendinge til den østafrikanske ø-gruppe Zanzibar. Her var intet job at overtage, men den åbne opgave bestod i at udvikle gode kristne-muslimske relationer. Som præst i den lutherske kirke fik Arngeir Langås hurtigt etableret et samarbejde med de katolske og anglikanske kirker og den muslimske muftis kontor. Da parret rejste hjem ni år senere, var sykolen Upendo – et projekt for kristne og muslimske kvinder – veletableret. Det tværreligiøse dialogcenter ’Zanzibar Interfaith Centre’ var indviet og Arngeir Langås havde også været involveret i dannelsen af en fredskomité for kristne og muslimske ledere.

Det er med samme åbenhed og tro på samarbejdets muligheder, at han går til sit nye arbejde:

”Jeg glæder mig til at arbejde med kirkernes lokale diakoniinitiativer og deres udvikling. Det handler om at lytte og forstå forskellige kontekster og på den baggrund finde ud af, hvordan man gør tingene sammen”, siger han,

Arngeir Langås vender tilbage til Danmission fra en stilling som partnerkoordinator for kristne-muslimske relationer i Mission Afrika, hvor han blev ansat, da han og familien kom hjem fra Zanzibar i 2010. Fra 2012 har han sideløbende skrevet på et snart afsluttet ph.d.-projekt –om kristne-muslimske relationer på den østafrikanske ø.

Missionærbarnet fra Madagaskar

Interessen for kirkens rolle i verden er ikke én, Arngeir Langås har måttet opdrive på egen hånd. Som barn af norske missionærer på Madagaskar, har han nærmere fået den ind med modermælken.

”Alle kigger sig jo tilbage og ser, om de kan finde en rød tråd i deres liv og der er da ingen tvivl om, at det kirkelige og det internationale har fyldt både i min barndom og mit voksenliv”.

Arngeir Langås blev født i 1970 i Norge. Han færdiggjorde sine teologistuder i 1997 og blev ordineret præst året efter. Efterfølgende studerede han praktisk pædagogik på Universitetet og flyttede til Danmark i 1998, da han blev gift med danske Dorthe Davidsen.

Parret bor med deres to børn i Voel ved Silkeborg, men har planer om at flytte til Sjælland.