Danmissions partner i Cambodja er i finalen om fornem pris

Danmissions partner i Cambodja er i finalen om fornem pris

App til smartphone, som Danmission har været med til at udvikle, har bragt vores partner PLCN i finalen om "International Society of Tropical Foresters (ISTF) Innovation Prize” på Yale Universitet,

 

Det er blevet langt sværere for illegale skovhuggere at fælde fredede træer i Cambodjas store Prey Lang-skov, efter at lokale landsbyaktivister, der støttes af Danmission, har lavet en ny mobil-app, som skal afsløre ulovlighederne. Initiativet er nu i finalen om en flot innovationspris på Yale Universitet.

Hver gang et medlem af Prey Lang Community Network (PLCN) uploader et billede af et ryddet skovområde, en beskrivelse af en illegal skovhugger eller lidt information om transportruterne for det ulovlige tømmer fra deres mobiltelefon, kommer PLCN et skridt tættere på at bevare en af de sidste store stedsegrønne skove i Sydøstasien.

Appen har sendt PLCN i finalen om den fornemme ”International Society of Tropical Foresters (ISTF) Innovation Prize” på Yale Universitet fredag 27. januar, hvor Danmissions partner kan være heldige at gå derfra med over 20.000 kroner.

Internationalt rampelys

Hos PLCN er de stolte over den internationale anerkendelse og er sikre på, at det vil hjælpe dem til at fastholde initiativet blandt de lokale.

”Nomineringen viser, at vi har et stærkt og succesfuldt netværk. Det viser, at vores arbejde er vigtigt, og at det også bliver anerkendt internationalt. Det opmuntrer vores medlemmer til at blive ved med at arbejde for at bevare Prey Lang”, siger Phai Bunleang, der er medlem af PLCN’s styregruppe, og som også er blevet udvalgt til at fortælle om appen til prisuddelingen på fredag.

Og det er da heller ikke første gang, at Danmissions cambodjanske partner har været i internationalt rampelys. I 2015 modtog aktivisterne FN’s ”Equator Initiative Prize”. Læs mere her

Ind med innovation

Innovationsprisen går ifølge ISTF’s hjemmeside til et enestående og nytænkende projekt, der ”vil skabe strategisk samarbejde til brug og bevaring af tropiske regnskove”. Appen, som er blevet udviklet i et samarbejde mellem Danmissions partner, Københavns Universitet og et lokal IT-firma, har styrket bevarelsen af Prey Lang-skoven. Og det falder også i god jord hos den cambodjanske regering.

”Brugen af informationsteknologi er stigende i Cambodja, så at bruge it-platforme i deres daglige arbejde er virkelig godt, og selvfølgelig håber vi, at de vil fortsætte med at gøre deres del for at bevare skoven,” siger Sao Sopheap, talsperson for Cambodjas Miljøministerium.

PLCN udtænker hele tiden nye metoder til at få bugt med de illegale skovhuggere. Senest har de lanceret en selfie-kampagne for at udbrede kendskabet til skovrydning.

Gruppens nye opfordring til lokale cambodjanere om at tage selfies med skovens træer var dog samtidig en påmindelse til regeringen om deres løfte ved klimakonferencen i Paris sidste år. Her lovede de at sætte mere ind mod den illegale skovhugst. Trods aktivisternes initiativer foregik der nemlig stadig omkring 600 ulovligheder i 2016.

Læs mere om projektet her

Se en lille video om projektet her – link til fri afbenyttelse