Danmissions historie udstilles i Rundetårn

Missionær og sygeplejerske Signe Jung med kvindelig patient, Oman 1969

Danmission Fotoarkiv

Danmissions historie udstilles i Rundetårn

Det bliver et sjældent indblik i dansk missionshistorie, når Danmission for første gang åbner sit historiske fotoarkiv for den brede offentlighed. 9. juli - 21. august inviteres der til stor foto-udstilling i København.

TROENS VERDEN – Danske missionsfotografier 1870-1970, sådan er titlen på den store fotoudstilling, som denne sommer kan opleves i Rundetårn i København og sætter fokus på danske missionærers møde med nye kulturer.

Det er første gang, at Danmissions omfattende fotoarkiv, der består af 20.000 fotos fra 16 lande – de ældste 1800-tallet, bliver vist for den brede offentlighed.

Udstillingen består primært af billeder taget eller indsamlet af danske missionærer i Indien, Kina, Grønland, Mellemøsten og Tanzania, samt missionærernes rejsebeskrivelser bragt i Dansk Missionsblad i perioden 1870-1970.

Billederne er udlånt af Danmission og mange af dem har ikke set dagens lys i over hundrede år. Derfor giver udstillingen et sjældent indblik i dansk missionshistorie.

Fra slutningen af 1800-tallet, på en tid, hvor de færreste havde været udenfor Danmarks grænser, rejste flere hundrede danskere ud i verden som missionærer. Hjemme i Danmark fik missionsorganisationerne titusinder af støttemedlemmer. Missionærernes beretninger om deres oplevelser i udlandet blev for mange danskere – selv langt op i 1900-tallet – den vigtigste kilde til viden om forholdene i andre samfund. Historisk har dansk ydremission altså i høj grad påvirket en stor del af den danske befolknings forestillinger om ikke-kristne samfund.

TROENS VERDEN – Danske missionsfotografier 1870-1970 henvender sig til alle, der interesserer sig for spørgsmål relateret til kulturmøder og religion i bred forstand, historie og fotografier mm. Missionærernes spændende rejsebeskrivelser er både at finde på dansk og engelsk, hvorfor turister – og udlændinge i det hele taget – også vil kunne få noget ud af at besøge udstillingen.

Udstillingen kan opleves i:

Bibliotekssalen, Rundetaarn
Købmagergade 52 A
1150 København K.

I perioden 9. juli til 21. august
Alle dage kl. 10-20

TROENS VERDEN – Danske missionsfotografier 1870-1970 er arrangeret af visuel antropolog Johanne Haaber Ihle i samarbejde med forskere fra Nationalmuseets Tranquebar Initiativ.

Der er fernisering fredag 8. juli kl. 16.00, hvor åbningstalen holdes af Jesper Kurt Nielsen, Museumsinspektør, Nyere Tid og Verdens Kulturer, Nationalmuseet. I løbet af sommeren vil der i forbindelse med udstillingen endvidere afholdes arrangementer, som tager udgangspunkt i emner relateret til tro og kulturmøder.

Udstillingen er kommet i stand med støtte fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Augustinus Fonden, S.C. Van Fonden, Konsul George Jorcks og Hustru Emma Jorcks Fond, Nordea-Fonden og Farumgaard-Fonden.

Yderligere oplysninger: Johanne Ihle, tlf. 52 88 54 58, e-mail: johanneihle@hotmail.com

Har du lyst til selv at bladre i Danmissions fotoarkiv, så klik her

Se mere om Danmissions fotoarkiv – klik her