Danmission får ny partner i Libanon og Syrien

Danmission får ny partner i Libanon og Syrien

Kirkerne i Syrien og Libanon, der arbejder hårdt for at hjælpe områdets mange flygtninge, har brug for åndelig og faglig støtte. Med nyt samarbejde støtter Danmission de hårdtprøvede præster og kirker.

Et nyt samarbejde med en gammel kending. Sådan kan partnerskabet mellem National Evangelical Synod of Syria and Lebanon (NESSL), som er en presbyteriansk kirke, der dækker både Libanon og Syrien, og Danmission beskrives.

Tilbage sidst i 1950’erne, da Danmission (dengang Østerlandsmissionen) måtte forlade Syrien, nærmere bestemt Nebk-området, overlod Danmission ledelsen af hospital, skole og kirke til den Presbyterianske kirke. Danmission var med til at nedsætte en bestyrelse sammen med den presbyterianske kirke fra Irland, Skotland og USA, som blev begyndelsen på den nuværende synode. Det fortæller Danmissions dialogkonsulent Agnete Holm:

“Vi har altså en gammel historie sammen. Igennem de sidste 11 år har Danmission haft tætte forbindelser til kirken, dets præster og medlemmer igennem andre partnere og projekter. Tiden er nu blevet moden til at indgå i et tættere partnerskab”.

LÆS MERE OM DANMISSIONS KIRKEUDVIKLENDE ARBEJDE HER

Med partnerskabet vælger Danmission samtidigt at støtte teologisk uddannelse af lægfolk i kirkens syriske menigheder. Og behovet for støtte er stort.

“Kirkerne, dets præster og menigheder i Syrien har igennem fem år virket i en akut situation. Mange er flygtet, flere kirker er blevet ramt af bomber eller totalt ødelagt. Menighederne har hjulpet til med at dele mad, vand, tøj og brændsel ud til trængende. Det har tæret hårdt på menighederne og ikke mindst præsterne, der er nedkørt fysisk, mentalt, åndeligt og psykisk. De har været aktive i en akut situation, så deres egne åndelige behov er kommet i anden række,” siger Agnete Holm.

En hjælp til at aflaste de nedkørte præster er at uddanne lægfolk – fx medlemmer af menighederne – til at bistå præsterne med bibelstudier, lejlighedsvise prædikener og sjælesorg.

Under et nyligt besøg i Libanon, hvor Agnete Holm deltog i en såkaldt partnerkonsulation med NESSL, mødte hun blandt andre præsten Firas fra det nordøstlige hjørne af Syrien.

“Til daglig passer han tre menigheder, fordi de to andre præster for længst er flygtet. Firas har dog valgt at blive sammen med sin familie, selvom han bor midt i ISIS-land. Foruden de mange internt fordrevne, er der også mange flygtninge fra Irak, der kommer til menighederne. Firas og hans menighed forsøger at dele rent vand ud til både flygtninge og internt fordrevne,” fortæller Agnete Holm.

Syriske præster

De syriske præster, som Danmissions dialogkonsulent, Agnete Holm, mødte under partnerkonsultation i Libanon.

Hun mødte også præsten Ibrahim fra Alleppo i Syrien – også han har valgt at blive hos sin menighed gennem tykt og tyndt:”Kirken er bombet i stykker og det meste af menigheden er enten flygtet, forsvundet eller dræbt. Alligevel holder han liv i menigheden,” siger Agnete Holm og slutter:

“Synodens kirker og præster har brug for vores støtte, forbøn og ikke mindst, en pause!”.

Støt nu

Indsæt beløb