Kvinder fra Kairos slum med egen souvenirfabrik

FOTO: Cæciliie Philipa Vibe Pedersen

Kvinder fra Kairos slum med egen souvenirfabrik

Noura og Marwa har med støtte fra Danmissions egyptiske partner CEOSS skabt deres egen pyramidebusiness og er godt i gang med at skabe en stille revolution.

Af Camilla Wass, freelancejournalist 

“Vi kvinder er stærke, og vi vil gerne være med til at give andre kvinder styrke.” Noura står i sit støvede værksted og viser armmuskler under den mørkeblå abaya, som er en lang løs kjole. Vi er i den fattige Kairo-bydel Dar El-Salaam i Egypten, hvor Noura, sammen med sin barndomsveninde Marwa, har åbnet en pyramidefabrik midt i sit hjem. Det har de gjort med støtte fra Danmission og partneren CEOSS.  

“Marwa og jeg er to almindelige mødre, der indtil nu har gået hjemme med vores børn. Så startede vi på et kursus hos CEOSS (den evangelisk-koptiske kirkes udviklingsafdeling, red.), hvor vi lærte at støbe vores egne pyramider og faraostatuer,” fortæller Noura, mens hun ved kyndige hænder viser, hvordan man laver en pyramide fra bunden. En tung lugt af opløsningsmiddel fylder lokalet – og de to kvinder jonglerer hjemmevant med cement, silikoneform og høje temperaturer. Få minutter efter går en skinnende lille pyramide på omgang hos Danmissions delegation, der sidder på en lille vakkelvorn bænk i værkstedet.

Foden under egen pyramide

Noura og Marwa er vokset op sammen i Dar El-Salaam. Via mund til mund-metoden kom de i kontakt med CEOSS, der gav dem et mikrolån til at komme i gang med pyramiderne.

“Aftalen var, at CEOSS skulle købe vores pyramider i et år, men da vi havde været i gang med at støbe figurer i et stykke tid, begyndte de at spørge os, hvorfor vi ikke leverede pyramiderne til dem som aftalt,” fortæller Noura med et smørret grin.

De to kvinder havde nemlig opdaget, at hvis de skippede alle mellemled og selv solgte statuerne videre, kunne de tjene dobbelt så meget. Noura fortæller, at hun netop har sendt en gruppe kvinder hen på basaren for at sælge dagens produktion af statuer. Forretningen går så strygende, at Noura og Marwa har ansat 13 lokale kvinder i deres pyramide-business.

Pyramide souvernir 1Souvenir røres

 

 

 

 

 

Ved hjælp af en overskåret plastikflaske, gips, en silikone-form og fingernemhed støber Noura og Marwa små figurer af pyramider og Farao, som de sælger. Kunsten har de lært på et kursus hos Danmissions partner, CEOSS.

FOTO: Cæciliie Philipa Vibe Pedersen

souvenir væskePyramide souvenir

 

 

 

 

 

Også på hjemmefronten er de to kvinder i gang med at bygge noget nyt op.

“I begyndelsen ville min mand ikke støtte mig. Han sagde, at jeg skulle blive hjemme og vaske tøj og passe børn,” siger Noura. Hun er mor til fire – og en runding på maven afslører, at endnu en baby er på vej. Men det afholder hende ikke fra at have fuld gang i karrieren som forretningskvinde.

“Første gang jeg havde tjent en månedsløn, købte jeg et fjernsyn til familien, men min mand smadrede det – BOOM,” griner Noura.

“Min mand har været lidt jaloux – men nu er han er begyndt at indse, at det er godt for vores familie, at jeg tjener penge,” siger hun med stolthed i stemmen.

Fakta:

Danmissions partner i Egypten CEOSS (Coptic Evangelical Organization for Social Services) tilbyder kurser og mikrolån til kvinder, der har mod på at starte deres egen lille forretning. Det sker blandt andet i den fattige Cairo-bydel Dar El Salaam, hvor de to pyramidedamer holder til. Danmission støtter CEOSS’ arbejde.

Sådan arbejder Danmission for at forbedre piger og kvinders liv i Afrika, Asien og Mellemøsten:

  •  Vi støtter piger og kvinder i arbejdet med at skabe dialog og sameksistens på tværs af religioner og kultur.
  • Vi styrker kvinders aktive deltagelse i kirkens liv og vækst.
  • Vi organiserer kvinder og støtter dem i at skabe sig indflydelse og bedre levevilkår.
  • Vi uddanner kvinder i deres rettigheder, så de kan skabe sig et værdigt liv uden vold og overgreb.

Støt nu

Indsæt beløb