"Vi skal række ud mod verdens kvinder"

Foto: Cæciliie Philipa Vibe Pedersen

"Vi skal række ud mod verdens kvinder"

Læs interview med erhvervskvinde Stine Bosse, der som ambassadør for Danmission, vil være med til at række ud mod kvinder andre steder i verden.

Af Camilla Wass, freelancejournalist

Den kendte erhvervskvinde Stine Bosse er som ny ambassadør for Danmission stærkt optaget af at bidrage til en mere nuanceret dialog mellem kulturer og religioner. Med sin første ambassadørrejse for Danmission har hun, der selv er kristen, taget det første skridt – og mødet med stærke egyptiske kvinder fra alle samfundslag har imponeret den erfarne topchef.

“Jeg har fundet mit gamle hippietøj frem fra gemmerne,” griner Stine Bosse, da hun træder ud i Egyptens hovedstads morgensol iført lang batikfarvet nederdel og et tørklæde med turkise pompom’er. Fremtoningen er blød og åben, og hvis man ikke vidste bedre, kunne man forledes til at tro, at Stine Bosse er rundet af det humanitære organisationsmiljø og ikke af den benhårde forretningsverden. Og det er ikke kun tøjstilen, der er uden rundsave – overalt, hvor Stine Bosse kommer hen, overlader hun rampelyset til de egyptiske kvinder.

“Jeg har sagt ja til at være ambassadør for Danmission, fordi jeg er meget optaget af, hvordan vi får skabt en mere respektfuld dialog mellem kvinder i vores del af verden og i den arabiske verden. Ofte bliver vi fremstillet som modsætninger – men er der i virkeligheden flere ligheder, end der er forskelle? Jeg kommer til Kairo med en stor nysgerrighed, og jeg tror ikke, jeg kommer med en hel masse svar. Men jeg kommer selvfølgelig med mit liv og mine erfaringer.”

Stine Bosse Kairo tørklæde

Danmissions ambassadører Stine Bosse og Saliha Fetteh på besøg hos Danmissions samarbejdspartnere i Egypten. Foto: Cæciliie Philippa Vibe Pedersen.

Styrke og business-instinkt

Stine Bosse er en af Danmarks højest profilerede erhvervskvinder og meningsdannere. Siden hun i 2011 forlod sit topjob hos Tryg har hun viet sin tid til bestyrelsesarbejde – og er også kommet på banen som en stærk fortaler for kvinders rettigheder. Mellemøsten er en ny boldgade for hende, og besøget i Kairo har sat mange tanker i gang.

“Jeg tog af sted til Kairo med en fordom om, at kvinder i Egypten er undertrykte. Men jeg må sige, at jeg er blevet imponeret over det business-instinkt, der

kendetegner de egyptiske kvinder, vi har mødt. Uanset, om de kommer fra Kairos forretningsverden eller fra de meget fattige kvarterer, så har kvinderne en vision og en vilje til at skabe forandring i deres eget liv – og det havde jeg ikke regnet med,” fortæller Stine Bosse.

Vigtigt at række ud mod hinanden

Hun mener, det er på tide at få rykket ved de stereotype billeder, vi har af hinanden.

“Det, jeg tager med mig hjem til Danmark, er, at moderne mission handler om, at vi taler med hinanden – vi pådutter ikke hinanden noget. Vi ’falder i gryden’ allesammen, men helt grundlæggende tror jeg på, at dialog er den eneste vej igennem det, som verden skal igennem i disse år.”

For Stine Bosse har det været positivt at opleve den platform for dialog på tværs af religioner, der bliver skabt gennem Danmissions projekter.

“Det er utrolig vigtigt, at vi rækker ud og siger: Jeg er hér med min kristne baggrund – og du er dér med din muslimske tro. Og det har jeg det helt fint med. Vi kan sagtens have en dialog om kvinders rettigheder uden at tænke, at vi skal blive ens,” siger Stine Bosse, der selv er funderet i den kristne tro.

“Jeg går i kirke hver søndag. Men jeg har en spirituel side, og flere gange om dagen gør jeg det, jeg kalder ’at henvende mig’. Det er ikke sådan, at jeg beder om noget, det handler mere om at sige tak – eller om at blive guidet lidt på vej, hvis der er noget, jeg er i tvivl om. For mig er det ikke sådan, at jeg får et råd fra Gud. Men for mig er det en form for indre dialog, med en klar spirituel retning.”

DMKairoSocialeMedier002

Danmissions to ambassadører hos nogle af de kvinder, som Danmission støtter i Egypten.

Stine Bosse ser sin nye titel som Danmission-ambassadør som en anledning til at skabe en levende og fri debat om dialog på tværs af religioner, kulturer og landegrænser.

“Det er noget, jeg på alle måder har lyst til og gerne stiller op for. Og så håber jeg at kunne være med til, at vi som danske kvinder rækker ud mod kvinder andre steder i verden. Vi bliver kun dygtigere til vores fælles liv på Jorden, hvis vi tør tale med hinanden – og der er for lidt af, synes jeg.”

Gør som Stine Bosse – støt Egyptens kvinder

Støt nu

Indsæt beløb

FAKTA:

Stine Bosse er en af Danmarks mest indflydelsesrige erhvervsledere. I 2011 forlod hun sit topjob hos Tryg for at træde ind i en ny ære for sit arbejdsliv som bestyrelsesmedlem, meningsdanner og fortaler for kvinders rettigheder. Stine Bosse har en kristen grundoverbevisning og er ny ambassadør for Danmission.