Dansk delegation møder religiøse ledere i Mellemøsten

Dansk delegation møder religiøse ledere i Mellemøsten

Der var dialog og radikalisering på programmet, da Danmission og partnere inviterede udviklings- og kirkeordfører, repræsentanter fra Muslimernes Fællesråd og fra Danske Kirkers Råd til dialogmøde i Libanon.

“Hvordan bekæmper vi den religiøse ekstremisme sammen?”, sådan lød temaet for den den danske delegation, der i sidste uge var i Libanon for at møde repræsentanter fra en række religiøse grupperinger, deltage i workshops og konferencer og besøge en flygtningelejr.

Den danske delegation bestod af politiker Michael Aastrup Jensen fra Venstre, Karen Klint fra Socialdemokratiet, Stine Høxbroe og Sami Kücükakin fra Muslimernes Fællesråd, Kirsten Auken fra Danmission, Mads Christoffersen og Anders Gadegaard fra Danske Kirkers Råd.

Riad Jarjour og Kirsten Auken

Riad Jarjour fra Danmissions partner FDCD sammen med Danmissions chef for fattigdomsbekæmpelse, Kirsten Auken.

Rejsen var arrangeret i samarbejde med Kontaktgruppen for Muslimer og Kristne (et samarbejde mellem Danske Kirkers Råd og Muslimernes Fællesråd) – og Danmission sammen med Arab Group for Muslim-Christian Dialogue i Libanon.

På besøg hos stormuftien i Libanon

Den danske delegation besøgte Libanons stormufti, sheik Abdel-Latif Derian, der imødekommende fortalte om sine tanker om udfordringerne med religiøs radikalisering:

”Hvad der sker i nogle lande i øjeblikket er ekstremt, og det repræsenterer ikke islam! Disse ekstreme grupper er imod vores tro, og vi bekæmper deres tanker,” sagde stormuftien under besøget. Han ser radikalisering som en fælles udfordring for Europa og Mellemøsten:”Jeg håber ikke, at det der sker rundt i verden i øjeblikket for os til at handle for hurtigt, jeg håber i stedet, at vi vil fortsætte den gode dialog!”.

Karen Klint på besøg i Libanon 2016

Karen Klint, kirkeordfører for Socialdemokraterne, domprovst og formand for Danske Kirkers Råd, Anders Gadegaard og Riad Jarjour fra Danmissions partnerorganisation i Libanon hos besøg hos stormufti.

Dialog var da også formålet med delegationens rundtur, og netop dialogen blev sat på prøve under et møde med religiøse og politiske ledere fra Syrien. Michael Aastrup Jensen, der er udenrigspolitisk ordfører og udviklingsordfører for Venstre spurgte interesseret til de religiøse lederes  tanker om, at blandt andre Danmark planlægger at sende styrker til Syrien for at hjælpe i kampen mod ISIS.

Det spørgsmål medførte en længere diskussion om, hvorvidt ISIS er et foretagende fra Vesten, konstrueret for at skabe ustabilitet i Mellemøsten.

 

 

Michael Åstrup Jensen på besøg i Libanon

Michael Aastrup Jensen fra Venstre deltog engageret i debatten.

Bedre gik dialogen, da Michael Aastrup Jensen, Anders Gadegaard og Sheikh Mohammad Abou Zaid deltog i en paneldebat på Near East School of Theology, der støttes af Danmission.

Anders Gadegaard og Sheikh Mohammad Abou Zaid var enige om, at man skal forsvare sin religion, når den bliver misbrugt af ekstremister.

”Hvad er ekstremisme? Det er, når du påstår eksklusivt at besidde hele sandheden. Når religion bliver kapret af ekstremister, må vi gøre vores yderste for at befri den. Islam er ikke den eneste religion, der bliver kapret; når kristendommen bliver brugt – eller snare misbrugt – til at fremhæve en bestemt nationalisme, bliver kristendommen kapret,” sagde Anders Gadegaard, der til daglig er domprovst i København.

Og han blev bakket op af sheikh Mohammad Abou Zaid, der i en årrække har været en af Danmissions dialogpartnere i Mellemøsten:”Når vores religion bliver kapret, skal vi bringe den tilbage til sine principper. Jeg tror, det er bedre at overbevise end at tvinge. Måske kan vi ikke komme i dialog med ISIS, men vi kan snakke med de unge mennesker, der er på vej til at spilde deres evner”.

Besøg i flygtningelejr gjorde stort indtryk

Delegationens besøg i en flygtningelejr i Beirut, hvor 500 familier bor, gjorde stort indtryk på deltagerne. Oprindeligt var det palæstinensiske flygtninge, der boede i området, men i dag er langt størstedelen syrere. Riad Jarjour, der leder Danmissions partnerorganisation Forum for Development and Culture (FDCD) i Libanon, har hjulpet i lejren. Han fortæller, hvordan han blev kontaktet af en af lejrens medarbejdere, da en kvinde i lejren døde, og hendes familie ikke havde mulighed for at betale for et gravsted. Riad Jarjour blev involveret i sagen og kontaktede adskillige kirkegårde, der alle krævede en meget høj pris for at begrave kvinden og iøvrigt viste det sig, at syere ikke må begraves på libanesiske kirkegårde. For som mange andre havde kvinden ikke længere valide identifikationspapirer. Langt om længe lykkes det at opspore en enkelt kirkegård i den nordligste del af Libanon, der er oprettet til syrere. Og Riad Jarjour har nu sammen med en anden mand besluttet at betale for begravelsen:”Jeg vidste godt, at syere ikke har ret til at leve, men nu ved jeg også, at de ikke har ret til at dø,” sagde Riad Jarjour under besøget i flygtningelejren.

Besøget i Libanon er optakt og forberedelse til Danish-Arab Interfaith Dialogues dialogkonference i København 27.-29. maj 2016, hvor der også vil være særlig fokus på bekæmpelse af ekstremisme.

Rejsen var arrangeret af Kontaktgruppen for Muslimer og Kristne – et samarbejde mellem Danske Kirkers Råd og Muslimernes Fællesråd – og Danmission sammen med Arab Group for Muslim-Christian Dialogue i Libanon.