Danmission-partner overfaldet med machete

Danmission-partner overfaldet med machete

Aktivisten Phorn Sopheak hårdt såret under patrulje i Prey Lang Skoven i Cambodja. Danmission støtter de lokale aktivisters kamp mod illegal skovhugst.

En lokal miljøaktivist blev overfaldet med en machete, da hun i weekenden var på skovpatrulje med PLCN for at afsløre ulovlig skovhugst. PLCN – Prey Lang Community Network – er en af Danmissions partnere i Cambodja.

Overfaldet skete få timer efter, at 22-årige Phorn Sopheak sammen med omkring 60 andre lokale folk havde opsporet illegale skovhuggere og konfiskeret deres kædesave og andet materiel, som de efterlod inden deres flugt. Aktivisterne lå og sov i skoven, da de blev angrebet. Gerningsmanden flygtede, da Sopheak skreg af smerte efter at være blevet hårdt såret i benet.

Lader sig ikke skræmme

Fra sin hospitalsseng fortæller Phorn Sopheak til avisen Khmer Times:

”Under tidligere patruljer har forbryderne ikke ligefrem været glade for os, men det blev ved truslerne. Jeg har aldrig før oplevet den form for vold.”

Men overfaldet skræmmer ikke Sopheak til at stoppe patruljerne i kampen for at redde skoven.

”For hvis de ødelægger hele Prey Lang Skoven, så er det ikke kun min familie, som mister sit eksistensgrundlag og kommer til at lide. Det rammer alle I et stort område. Så jeg er nødt til at bekæmpe forbryderne,” siger den modige unge kvinde fra PLCN.

Fornem FN-miljøpris

Phorn Sopheak var i Paris i december 2015 for at modtage den fornemme FN-miljøpris ”Equator Initiative Prize” på vegne af PLCN. I samme anledning besøgte hun København for at holde foredrag om truslerne mod skoven, som i dag er på størrelse med Sjælland, men hastigt skrumper grundet den illegale hugst af de yderst værdifulde ædeltræer.

Danmission støtter de lokale skovaktivister. Det sker bl.a. gennem en app til smartphones, som er udviklet og udbredes i samarbejde med Københavns Universitet. Formålet med det fredelige våben er at kunne dokumentere den ulovlige skovhugst og dermed forhåbentlig råbe magthaverne og det internationale samfund op.

Hoeun Soheap, som var med i Paris og også på weekendens patrulje, siger: “Skoven forsvinder i stadig hastigere tempo. Tømmerhandlen foregår, som var det en lovlig forretning. Myndighederne er nødt til at hjælpe os med at standse skovhugsten.”

Læs mere om Danmissions engagement i kampen mod illegale skovhuggere – klik her

Læs mere om den fornemme miljøpris, som Phorn Sopheak modtog i december – klik her

Se Danmission korte film om PLCN og kampen for Prey Lang Skoven – klik her