Mødet med Askepot i Myanmar

Mødet med Askepot i Myanmar

Danmissions formand, Peter Fischer-Møller, får en barsk historie med en eventyr slutning fra Kaw Mai, som er kontaktperson og oversætter på hans rejse til Danmissions projekter i Myanmar.

Af Peter Fischer-Møller, Danmissions formand

Maw Mai er næstkommanderende i Judson Research Center (JRC), den afdeling under MIT (Myanmar Institut og Theology) der tager sig af religionsteologi og religionsdialog.

Kaw Mai er mere end almindelig kvik og i det hele taget en fornøjelse at være på rejse med. Og så magter hun at tolke fra burmesisk eller kachin til dansk og omvendt en hel dag igennem og stadig have overskud til et smil og en sjov bemærkning.

På vej til et af dagens mange møder spurgte vi Kaw Mai om hendes egen historie. Det viste sig at være en ret barsk historie med et eventyrligt forløb. Kaw Mai, der er i midten af 40erne, er født i en landsby i delstaten Kachin i det nordlige Myanmar. Hendes far var kachin og mor er shan (med slægtforbindelser til Kina). Forældrene fik først 4 døtre (en døde som spæd), hvoraf Kaw Mai er den yngste. Da det femte barn, en dreng, døde kun to år gammel, valgte faderen (måske presset af sin familie, der gerne så sønner, der kunne føre familienavnet videre) at lade sig skille fra Kaw Mais mor for at tage sig en anden kone.

Kaw Mais mor var nu alene med 3 døtre og uden andet at forsørge familien med end sin egen arbejdskraft. Hun påtog sig forefaldende arbejde og havde sin egen lille butik. Det var hårdt slid som f.eks..kunne bestå i at gå ud til en fjerntliggende landsby og bære en tung rissæk på ryggen hjem til butikken.

Kaw Mais mor og bedstemor vidste, at der kun var én vej ud af fattigdommen, og det var uddannelse. Maw Mai fortæller, at bedstemoren tændte et stearinlys i stuen, som pigerne kunne læse ved. Hun havde ikke noget ur, men hun tændte en røgelsespind og satte den i bordet ved siden af lyset. Pigerne skulle så læse mindst så længe, som der var ild i røgelsespinden.

Kaw Mai havde både evner til og glæde ved at læse. Det lykkedes hende at få økonomisk støtte fra familien – bl.a. fra en moster, som havde fået gang i en restaurant i Myitkyina og diverse stipendier – så hun kunne studere teologi på MIT.

Kaw Mai blev inspireret af Agnete Holm, som arbejder med Myanmar for Danmission, til at arbejde med religionsdialog og er i dag master både i teologi og i business administration. Hun er fungerende leder af JRC, gift med en landskendt musiker og mor til to børn. Det lyder næsten som en oversættelse af historien om Askepot til kachin – og så er den skindbarlig virkelighed og et billede på den vilje til forandring, det gode humør og den dygtighed, vi mødte masser af blandt Danmissions partnere i Myanmar.

Læs mere om Danmissions arbejde i Myanmar – klik her

Fik du ikke læst formandens blog om mødet med søndagsskolemunken, så klik her