Danmission hjælper teologistuderende til tigerspring i Madagaskar

Danmission hjælper teologistuderende til tigerspring i Madagaskar

Med hjælp fra brugte computere og et nyt online undervisningsprogram kan teologistuderende i Madagaskar, som ofte er for fattige til at købe bøger, aktivt deltage i undervisningen. Dermed slipper de for kun at være henvist til at notere ned, hvad læreren fortæller. Det skriver Niels Grymer, som i tre måneder har været seniorvolontør for Danmission, i en artikel i Nordjyske Stiftstidende.

Af Niels Grymer, seniorvolontør for Danmission i Madagaskar

FIANARANTSOA: En ph. d.- studerende ved Aalborg Universitet og en professor fra København er stærkt medvirkende til, at et teologisk fakultet i Madagaskar er i færd med at blive pioner og model for uddannelsessteder i flere af verdens fattigste lande.

I Madagaskar har stort set al undervisning hidtil bestået i, at de studerende noterer ned, hvad underviseren forelæser eller skriver på tavlen.

Det bliver der nu vendt rundt på takket være et nyudviklet online undervisningsprogram, som den danske professor Nicolai Winther-Nielsen er idémand bag, og som Danmission støtter.

Programmet åbner nye muligheder for studerende, der er for fattige til at købe bøger. I ét hug går de fra de traditionelle envejsforelæsninger til interaktiv læring, hvor de lærer ved selv at opdage og tilegne sig, træne og få respons.

Med hjælp fra eksperter i Danmark har ph. d.-studerende Judith Gottschalk ryddet de sidste tekniske forhindringer af vejen, så programmet nu kan anvendes både online og offline. Det sidste er nødvendigt i et land, hvor internetforbindelse stadig er en luksus for de få.

Klik her og læs hele artiklen: Artikel om onlineundervisning af teologistuderende

Hør Ida og Niels Grymer fortælle om deres oplevelser i Madagaskar – klik her og læs mere om deres foredrag

Madagaskar har ca. 23 millioner indbyggere.

Den lutherske kirke på øen er en af de hurtigst voksende kirker i verden. Hver uge, rundt regnet, oprettes en ny menighed et eller andet sted på den store ø ud for Afrikas sydøst kyst.

Derfor er behovet for præster med en solid uddannelse stort, nærmest umætteligt. Der er seks præsteseminarer og et teologisk fakultet i Fianarantsoa, Madagaskars næststørste by.

Ida og Niels Grymer – seniorvolontører for Danmission

Niels Grymer var sammen med sin hustru Ida tre måneder i Madagaskar for Danmission i efteråret. Den  tidligere præst ved Margrethekirken i Aalborg skulle løse opgaver på den lutherske kirkes fakultet, SALT, i byen Fianarantsoa.

Efter ønske fra fakultetets lærerstab gav Niels Grymer bl.a. kursus om Det Ny Testamente og Søren Kierkegaard. Den kendte danske filosof har vist sig at have overraskende aktualitet for de teologiske studenter på den sydlige halvkugle.

Ida Bergholt Grymer, der er uddannet lærer, har undervist de studerendes ægtefæller og været med til at sætte kreativt skub i den stedlige vuggestue/ børnehave.

Underviser på det teologiske fakultet, SALT, Olivier Raandrianjaka, professor Nicolai Winther-Nielsen og ph. d.-studerende, datalog Judith Gottschalk.

Underviser på det teologiske fakultet, SALT, Olivier Raandrianjaka, professor Nicolai Winther-Nielsen og ph. d.-studerende, datalog Judith Gottschalk.