Kontrabassen lægger rytmen

Kontrabassen lægger rytmen

Interview med Danmissions generalsekretær: Med Jørgen Skov Sørensen får Danmission en leder, som vil føre den kirkelige organisation sikkert videre, men også skabe plads til improvisation.

I opgangen uden for Jørgen Skov Sørensens hoveddør i Københavns Nordvest-kvarter står hans cykel parkeret. Den drøner han hver dag gennem byen på. Indenfor fylder en kontrabas stuens ene hjørne. Den får han sjældent tid til at spille på, men han godt lide det store instruments smukke kurvede former, og den rolle kontrabassen indtager i jazzmusik.

“Bassen er et instrument, der lægger rytme – og holder den. Kontrabassen skaber et fundament, som der så kan improviseres ud fra,” forklarer Jørgen Skov Sørensen, der er tiltrådt som Danmissions nye generalsekretær.

Både hans passion for jazzmusik og cykling tager han med sig, når han står i spidsen for Danmarks største og ældste missionsorganisation.

“Jazz er en musikform, hvor man skal øve sig rigtig meget sammen – ellers bliver det for stift. Når man så har fundet det fælles tema, så kan der leges, improviseres og gribes muligheder. Den tilgang til lederjobbet, tror jeg vil være med til at sikre, at Danmission fortsat er en organisation, der kan bevæge sig i en foranderlig verden,” siger Jørgen Skov Sørensen og lader et øjeblik blikket glide ud over Københavns tage, som han har direkte udsyn til fra sin femtesals lejlighed.

“Cykling er en anden af mine store interesser. Jeg har lige været i Italien og cykle, og jo stejlere det går op ad, jo mere i mit es, er jeg,” siger Jørgen Skov Sørensen, der ved, at det kræver en indsats at komme i mål. Han kan godt lide at arbejde for sagen, hvad enten det er som sekretariatschef i Folkekirkens mellemkirkelige Råd eller som forsker i missionsteologi.

Erhvervspraktik som præst

Jørgen Skov Sørensen er velbevandret i både danske og udenlandske kirkelandskaber, men interessen for troen, kirken og missionen har han ikke fået ind med modermælken i barndomshjemmet i Sønder Vilstrup mellem Fredericia og Kolding. Han er søn af en jord-og betonarbejder og en hjemmegående husmor, og kirken og missionen var ikke noget der stod centralt i familien.

“Mit første virkelige møde med Biblen var, da jeg gik i 2.-3. klasse og fik en kristendomslærer, der læste spændende bibelhistorier. Jeg blev så grebet af det, at jeg gik hjem og fandt den Bibel, vi havde stående og begyndte at læse,” siger Jørgen Skov Sørensen

Han holdt fast i interessen for troen, og i 9. klasse kom han i erhvervspraktik som præst, mens klassekammerater og lærere lettere forundret så til. Alligevel er han aldrig selv blevet præst.

Rejse skærper troen

I stedet valgte Danmissions kommende generalsekretær at fokusere på, hvordan der drives mission og kirke både herhjemme og ude i verden.

“Jeg holder meget af at rejse ud, fordi det skærper og udfordrer min tro og teologiske viden. For når jeg møder kristne ude i verden, bliver jeg tvunget til at sætte ord på, hvordan vi tror her i Europa, og hvorfor kristendommen betyder noget for mig,” fortæller Jørgen Skov Sørensen, der har besøgt 46 lande og taler fem sprog – bl.a. kinesisk.

Det er med ydmyghed, at Jørgen Skov Sørensen indtager rollen som leder af Danmission, hvis historie går helt tilbage til 1821. Og selvom mission har forandret sig i takt med tiden, så mener den nye general absolut ikke, at der er udsigt til, at Danmissions rolle som missionsorganisation er udspillet med fokus på kirkeudvikling, dialog og fattigdomsbekæmpelse.

”Mission er for mig at være tilstede blandt mennesker og give det kristne evangelium videre. Men mission er også – som Jesus siger – at forkynde frihed for den fattige og sætte den undertrykte fri. Derfor er det også mission, når Danmission arbejder med rettigheder og fattigdomsbekæmpelse ude i verden,” siger Jørgen Skov Sørensen og uddyber:

“For eksempel har Danmission noget helt unikt at byde ind med inden for religionsdialog, forsoning og antiradikalisering. Og det er der stadig større behov for i den verden, vi lever i lige nu,” siger han med henvisning til terrorangrebene i Paris og Beirut, der inden for den seneste uge igen har aktualiseret debatten om religionens rolle i konflikter.

Intet Danmission uden frivillige

Det vil være med et særligt blik for samspillet med medarbejdere og frivillige, at Jørgen Skov Sørensen flytter ind i hjørnekontoret i Hellerup. Han glæder sig til samarbejdet med Danmissions 55 ansatte og 8000 frivillige.

”Det er vigtigt at bevare Danmission som en folkelig og folkekirkelig organisation i bevægelse, der hele tiden dygtiggør og udvikler sig. Danmission kan slet ikke eksistere uden dygtige medarbejdere og et engageret netværk af frivillige,” siger Jørgen Skov Sørensen, som afløser Mogens Kjær 1. marts 2016.

Læs nyheden – klik her

Blå Bog: Jørgen Skov Sørensen, født 24. februar 1964

Erhverv:

* Konsulent og projektmedarbejder Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter (2015-2016)

* Sekretariatschef for Folkekirkens mellemkirkelige Råd (2006-2015)

* Adjunkt og underviser Aarhus Universitet/Teologisk Fakultet (2002 – 2006)

* Underviser United College of the Ascension, Birmingham, England (1999–2002)

* Missionssekretær Det Danske Missionsselskab (siden 2000 Danmission), (1994 – 1999)

Uddannelse:

* Ph.d. fra Birmingham Universitet (2005)

* Cand. teol. fra Aarhus Universitet (1994)

Udvalgte bestyrelses- og tillidsposter:

·       Religionspædagogisk Center – Den Erhvervsdrivende Fond ”Dansk Bibelskole” (2015)

·         LWF Endowment Fund, The Lutheran World Foundation, Schweiz (siden 2010)

·         Folkekirkens Nødhjælp (2009-2015)

·         Dansk Missionsråds Studieudvalg (siden 2005)

·         Center for Samtidsreligion, Aarhus Universitet (2006 – 2012)

·         Danmission (2005-2014)

·         Stiftelsen Areopagos, Norge/Danmark, formand for repræsentantskabet (2004 – 2012)

·         Repræsentantskabet for Kristeligt Dagblad (2006- )

Privat:

Far til tre børn på 12, 16 og 20 år. Jazz-fan, motionscyklist og haiku-digter.

Debattør:

Blogger og debattør på religion.dk, kristendom.dk og kristeligtdagblad.dk primært om global kristendom, mission og folkekirkelige forhold.