Når unge samles på tværs

Når unge samles på tværs

Anders Palstrøm deltager fra på søndag den 16. august sammen med 5 andre unge danskere på ”International Work and Study Camp” i Libanon. Her skriver han om forberedelserne med udgangspunkt i International Youth Day

I dag er det International Youth Day. På facebook og twitter strømmer det med billeder og statements fra venner, bekendte og organisationer rundt omkring i verden, der hver især sætter fokus på emnet: at vi er den største ungdomsgeneration nogensinde. Og hvis vi vil, kan vi udrydde fattigdom og bremse klimaforandringerne. Det er op til os de kommende år.

En stadig større trussel for verdens udvikling og fred er i disse år den ekstremisme og de ideologier, der i øjeblikket præger Mellemøsten og som har sendt millioner på flugt. Det har været nogle afsindige år med breaking news og analyser i øst og vest, der hver har sine forklaringer på, hvorfor det er gået så galt. Det er det, vi er vokset op med, os unge. Nogle midt i det, hver dag. Andre som jeg selv, på afstand i nord.

Anders Palstrøm

Anders Palstrøm

På søndag går turen så mod “nærområdet”. En uge med unge fra regionens mange lande med flere. Kristne og muslimer på kryds og tværs fra Libanon, Syrien, Jordan, Irak, Saudi Arabien, Egypten, Palæstina, Nigeria og Danmark. Listen er lang, og jeg glæder mig ustyrligt til at møde alle disse unge fra så forskellige lande, kulturer, religioner – for jeg er overbevist om, at vi har langt mere til fælles, end det, der umiddelbart adskiller os, men også at vi har brug for hinandens forskellige perspektiver.

Det handler om dialog. Og mine dage går derfor med forberedelse, for hvilke elementer ligger der i dialogen, og hvilke forudsætninger kræver mødet? Det og meget mere håber jeg at få svar på i løbet af ugen, ligesom jeg glæder mig til generelt at møde så mange unge mennesker med hver sin historie, med alle vores forskellige håb, drømme og syn på fremtiden. Der er udfordringer nok at tage fat på, i vores respektive lande. Sammen og hver for sig.

Temaet i år er ekstremisme. Dens ansigtstræk trækkes stadig skarpere op i de her år, det bliver spændende at debattere de forskellige udtryk med hvilke den viser sig. For den har vist sig i vidt forskellige kulturer, i Syd og i Nord, og på tværs af religiøsitet. Spørgsmålene har hobet sig op i flere år: Hvad er ekstremisme, hvad gør den ved os, hvordan og hvorfor opstår den, og hvordan kommer vi den til livs?

Der er lagt op til nogle udfordrende dage, med masser af oplæg, debat og perspektiv. Vi skal lytte, lade os udfordre og sætte os selv i spil. Og jeg indrømmer gerne, at det for mig er nyt. At mødes på den måde om så svære temaer, der herhjemme sjældent får plads til dybde, interesse og reel kritik.

I Libanon har vi 7 dage. Og som unge vi mange års arbejde foran os.

 


Følg de unges ophold her på danmission.dk. Læs mere om IWSC her: