Går man i dialog med ekstremister? Danmission udvikler redskaber til anti-radikalisering

Går man i dialog med ekstremister? Danmission udvikler redskaber til anti-radikalisering

Dette og andre spørgsmål diskuteres netop nu i Beirut, hvor kristne, muslimer og ikke-religiøse fra fire forskellige lande er på seminar med Danmission. Sammen vil de udvikle et tool-kit til brug mod radikalisering og ekstremisme.

”Ekstremisme er et globalt problem, der kun kan løses globalt. Gennem dette projekt kan vi være med til at skabe modstandsdygtighed i de forskellige samfund mod ekstremisme.”

Sådan sagde præst og direktør for Danmissions libanesiske partner Adyan, da han onsdag morgen bød velkommen til de knap 30 danskere, syrere, egyptere og libanesere, der netop nu er samlet til et 5-dages seminar i en forstad til den libanesiske hovedstad Beirut. Alle er de tidligere deltagere på Danmissions LIU-program, hvor de over et et-årigt forløb er blevet uddannede i at navigere i det interreligiøse felt. I dag bruger de deres erfaringer og netværk til at promovere dialog og rum for religiøs diversitet i deres hverdag som bl.a. journalister, kunstnere, politikere og meget andet.

Ekstremisme og anti-radikalisering er i fokus i årets LIU-forløb. De seneste år har den arabiske verden gennemgået voldsomme forandringer, og ekstreme ideologier har vundet frem med konsekvenser både i Mellemøsten og i Europa. Kampene står ikke mellem religioner, men mellem ekstremisme på den ene side og frihed og rettigheder på den anden. Det stiller samfundene overfor store udfordringer, for det er inkluderende civilsamfund med plads til religiøst forskellighed og rettigheder til minoritetsgrupper, der skal være bolværket mod øget radikalisering af almindelige mennesker.

Læs om Danmission LIU-workshop om radikalisering her.

11846400_10155871448140111_1273852355_n

Kan man gå i dialog med ekstremister? Og hvordan?

Selvom udfordringen med ekstremisme og radikaliserede i det krigshærgede Syrien er en totalt anden end det, vi oplever i Danmark, så er der spørgsmål og metoder, der går på tværs. Udover det konkrete planlægningsarbejde, så trænes deltagerne blandt andet i praktisk dialog. For hvordan møder man eksempelvis et ungt menneske, der netop for sværget troskab til en voldelig gruppe?

Læs om LIU-deltager Ola Salehs antiradikaliseringsarbejde blandt unge her.

I marts måned blev årets LIU-forløb skudt i gang med en serie nationale workshops, der stillede skarpt på udfordringerne i de enkelte lande. Nu er ekspertgrupper fra hhv. Danmark, Syrien, Libanon og Egypten samlet for i fællesskab at diskutere, hvordan man konkret kan gribe udfordringerne an. I samarbejde arbejdes der på at udvikle et ’tool-kit’ bestående af undervisningsmaterialer, kontaktpersoner mm., der skal gøres tilgængelig som et redskab i antiradikaliseringsindsatser. Derudover planlægges lokale aktiviteter, der skal sættes i gang henover efteråret.

Klik her og like LIU-programmets Facebookside og følg live-opdateringer fra seminaret.

Leaders for Interreligious Understanding (LIU) er et samarbejde mellem Danmission og tre partnerorganisation; egyptiske CEOSS og libanesiske FDCD og Adyan. Over de seneste fire år er cirka 100 unge ledere fra Egypten, Libanon, Syrien og Danmark blev uddannet i interreligiøst dialogarbejde.

LIU finansieres af Det Arabiske Initiativ. Læs mere om Danmissions projekter under Det Arabiske Initiativ her.