Danske valg og fravalg har konsekvenser i verdens udviklingslande

Danske valg og fravalg har konsekvenser i verdens udviklingslande

Når vi om kort tid går til valgurnerne, så må vi ikke glemme at krig, vold og nød sender millioner af mennesker på flugt. Stem på et Danmark verden kan regne med. Sådan lyder opfordringen fra Danmissions Nik Bredholt.

Af Nik Bredholt, regionsleder for Danmission på Zanzibar og Madagaskar

Det danske folketingsvalg nærmer sig. Og mens politikere i skarpe vendinger har travlt med at diskutere, hvordan vi som land skal forholde os til flygtninge og indvandrere, så udspiller den største flygtningekatastrofe, som verden har set siden anden verdenskrig sig kun få tusinde kilometer væk.

Faktisk er Mellemøsten midt i en Mellemøstkrig som i sin inddragelse af stadig flere lande i regionen minder om opstarten på både første og anden verdenskrig, og vi kender endnu ikke omfanget af denne katastrofe.

Krig, vold og nød sender millioner af mennesker på flugt, og det er en kendsgerning, at mange flygtninge dør på rejsen til Europa.

Dette betyder dog ikke til at danske politikere ønsker at tage ansvar. Diskussionen i valgkampen synes at gå i den modsatte retning. Der er gået konkurrence i at skærpe tonen over for udlændinge og tale om nedskæringer inden for flygtning arbejdet og bistanden.

Følg Danmission på facebook

“Hjælpe i nærområdet”

Meget opportunt vælger nogen at foreslå, at de flygtninge fra verdens krige og konfliktområder, der kommer til Danmark i stedet skal sendes videre til et af verdens ulande. Det sker under parolen, at vi skal hjælpe i nærområdet.

Ja, men hvad er muligheden i nærområderne? Danmission arbejder i et af Syriens nabolande Libanon, og her er landet ved at bukke under pga. de store flygtningestrømme.

Støt Danmissions arbejde i Syrien

Her er ikke blot tale om at modtage et mindre antal, som i DR’s tv-program om den sønderjyske by Toftlund, der modtager 100 flygtninge, men over 1,5 millioner syriske flygtninge i et land på størrelse med Jylland med en befolkning på ca. 4,5 mio. mennesker!

Libanon er presset til det yderste og både sikkerhed, økonomi og tolerance er spændt til det absolut yderste.

Vil danske politikere etablere flere flygtningelejre der? Eller i Libyen?

Ude af krisen

Danmark er et rigt land, hvor vi stolt hævder at være ude af den økonomiske krise. Netop i den situation burde vi kunne fastholde eller udbygge vores udviklingsbistand, der modvirker fattigdom, ekstremisme og flygtningestrømme – og ikke forsøge at skære 2,5 milliarder kr. i udviklingsbistanden og yderligere på asylområdet.

Mellemøsten og de kaotiske lande i Afrika, som alt for mange flygter fra, er ude i kriser, som bistandshjælp ikke i sig selv vil kunne vende, men udviklingsbistand er dog en mulighed for at hjælpe nogen, og gives den ordenligt, så rækker de danske skattekroner langt.

Danmark har altid gået foran i forhold til udviklingsbistand, hvilket også har givet store anseelse og indflydelse i bl.a. FN. Spørgsmålet er, om vi vælger at fortsætte denne linje.

Til september skal verdens ledere vedtage FN’s nye verdensmål for udvikling og bæredygtighed. Præcis hvor ambitiøse målene bliver, afhænger af, hvor ambitiøse politikerne er.

Udkommet af det danske folketingsvalg har betydning for rigtig mange mennesker i hele verden. Verden regner med os – og det skal den fortsat kunne!

Danmission er en del af initiativet Vælg Verden – sammen med mere en 40 danske miljø- og udviklingsorganisationer.

Formålet med kampagnen er at engagere vælgere og folketingskandidater i diskussionen om Danmarks bidrag til verdens udvikling og vores globale ansvar.