Begravede sin bror med sine bare hænder

Begravede sin bror med sine bare hænder

”De tog os som gidsler og sagde: I kan få lov at leve, hvis I fornægter Jesus Kristus. Vi nægtede, og så skød de min bror og hans søn,” fortæller 62-årige Samira om de islamistiske militsers overtagelse af hendes hjemby Idlib i Syrien. Hun er nu flygtet til den kristne dal, Wadi al-Nasara, hvor Danmission støtter kirkens arbejde med flygtninge.

”Vi var rædselsslagne, da de bevæbnede grupper indtog byens gader. De opsøgte de kristne familiers huse, de skød og dræbte dem, der ikke ville fraskrive sig den kristne tro,” siger Samira, der også selv blev stillet dette ultimatum. Hun og hendes familie nægtede, og prompte dræbte de militante islamister hendes bror og brorens søn.

Samira undgik døden, men: ”De skød dem, og så tvang de mig til at grave deres grav med mine bare hænder. Jeg kan ikke beskrive den sorg jeg følte, da jeg holdt deres livløse kroppe i mine arme.”

Samira undslap de dræbende kugler, men hendes historie fortæller, at overlevelse ikke er en redning i sig selv. Sammen med sin mand flygtede hun til Wadi al-Nasara, også kaldet den kristne dal, men selvom de opholder sig sikkerhed, kan det være svært at forstå, hvordan livet kan gå videre nu.

Mange af de flere end ti millioner syrere, der er blevet gjort til flygtninge under de sidste fire års borgerkrig, har ikke kun mistet deres børn eller forældre, deres hjem og ejendele. De har også mistet deres drømme for fremtiden.

Indtil for nylig levede Samira et fredeligt liv. Hun var sygeplejerske, og hendes mand var netop gået på pension.  Krigens rædsler er dybt traumatiserende, og de mennesker, der overlever angreb som Samira, har brug for mere end blot et tæppe og en skål mad for at fortsætte livet et nyt sted. Kirken i Wadi al-Nasara arbejder på højtryk for at imødekomme de praktiske og fysiske behov såvel som de psykiske. Det sker bl.a. gennem tilbud om psykosocial støtte og fritidstilbud til børn.

Danmission støtter kirkens arbejde for internt fordrevne i den kristne dal. Biskop Elias Toume anslår, at 200 kristne familier, svarende til cirka 1000 mennesker, er flygtet fra Idlib uden at have fået hverken værdier eller personlige ejendele med. Den største koncentration af kristne i Syrien er nu i den kristne dal, der også opleves som det sikreste sted – for tiden i hvert fald. Indtil videre er kun omkring en tiendedel af de fordrevne fra Idlib nået til dalen, men kirken forventer, at langt flere vil komme over de næste par uger.

Danmission støtter ofrene for borgerkrigen i Syrien. Tak for din støtte – uden den kunne vi ikke hjælpe mennesker som Samira.

[onlinedonation id=”121″]