Dræbt for at sælge alkohol

Dræbt for at sælge alkohol

”Min søn var på den sorte liste, og jeg vidste, de også ville dræbe ham,” siger Amira, en 45-årig kristen syrisk kvinde, som er flygtet fra Idlib til den kristne dal Wadi al-Nasara. Her støtter Danmission kirkens arbejde blandt de internt fordrevne.

I Syrien er den voldelige konflikt gået ind i sit femte år, og mens verdens opmærksomhed daler, er millioner af syrere fortsat i akut nød. I slutningen af marts vandt en koalition af islamistiske militser kontrollen over hovedbyen Idlib i det nordvestlige Syrien. Ifølge Syriens Observatorium for Menneskerettigheder har mindst 130 mennesker mistet livet i kampene og hundredevis er tvunget på flugt.

”Før krigen levede jeg et lykkeligt liv med min mand, tre børn, min svoger og min svigerfar. I dag er det en tragedie,” fortæller Amira, en 45-årig kristen kvinde fra Idlib.

”Det startede for otte måneder siden, da min mand blev skudt i sin butik, fordi han solgte alkohol. Da de ekstremisterne nogle måneder senere invaderede Idlib, blev både min svigerfar og svoger også skudt, fordi de mente, vi solgte forbudte varer.”

De militante islamister ser ekstremt strengt på alkohol, der ligesom f.eks. homoseksualitet straffes med døden. Amira og hendes tre børn gik fri, men fordi det er alment kendt i byen, at familien har forhandlet alkohol, vidste hun, at hendes søn var på ekstremisternes sorte liste, og at de ønskede også at dræbe ham. Hun græder, mens hun fortæller, hvordan rædslerne og angsten har suget al glæde ud af hendes liv.

”Pludselig åbnede der sig en mulighed, og med Guds beskyttelse lykkedes det os at flygte. Med hjælp fra nogle folk fra byen nåede vi frem til den kristne dal Wadi al-Nasara, som ligger omkring 100 kilometer syd for Idlib. Vi har lejet et hus og er ved at starte et nyt liv her. Men det er hårdt. Vi har mistet vores familie, og vi har mistet alle vores ejendele,” siger Amira.

Danmission støtter kirkens arbejde for internt fordrevne i den kristne dal. Biskop Elias Toume anslår, at 200 kristne familier, svarende til cirka 1000 mennesker, er flygtet fra Idlib uden at have fået hverken værdier eller personlige ejendele med. Den største koncentration af kristne i Syrien er nu i den kristne dal, der også opleves som det sikreste sted – for tiden i hvert fald. Indtil videre er kun omkring en tiendedel af de fordrevne fra Idlib nået til dalen, men kirken forventer, at langt flere vil komme over de næste par uger.

Kirken arbejder hårdt for at skaffe tag over hovedet til den mange nødlidende, der desuden mangler alt fra bleer og babymælk til medicin, tæpper, mad og ikke mindst psykosocial støtte oven på de ekstremt voldsomme forhold, de er flygtet fra.

Danmission støtter ofrene for borgerkrigen i Syrien. Tak for din støtte – uden den kunne vi ikke hjælpe kvinder som Amira og hendes familie.

[onlinedonation id=”121″]