Danmission sætter fokus på antiradikalisering

Danmission sætter fokus på antiradikalisering

Radikalisering er en social proces – og derfor kan vi gribe ind. Danmission inviterede i lørdags til workshop om ekstremisme og radikalisering.

Denne weekend samledes 20 tidligere deltagere i Danmission-programmet Leaders og Interreligious Understanding (LIU) til en workshop om ekstremisme og radikalisering. LIU er en del af Det Arabiske Initiativ og er sat i verden med formålet at udbygge forståelsen mellem forskellige religioner og at igangsætte konkrete initiativer for at opbløde eller løse eksisterende konflikter. I år vil en mindre gruppe af egyptere, libanesere, syrere og danskere bl.a. udarbejde en håndbog i antiradikaliseringsarbejde.

Ekstremismeforsker og ph.d.-stipendiat ved Roskilde Universitet Chris Holmsted startede dagen med at placere radikalisering og voldelig ekstremisme i en dansk historisk kontekst, og gav en række bud på, hvad der motiverer unge, der eksempelvis slutter sig til Islamisk Stats blodige kampe i Syrien og Irak.

Og netop fokus på, hvad der motiverer radikaliserede unges handlinger er i fokus i det svenske Fryshusets familierådgivning. Syriske Ola Saleh er bosiddende i Stockholm og projektleder for indsatsen. Hun forklarer, at de ingen interesse har i at stemple de unge, men derimod søger at forstå, hvad der driver dem.andreas

Læs LIU-deltager Malene Fenger-Grøndals artikel ’Dansk dialogprojekt sætter fokus på antiradikalisering’ om projektet her.

”Forstår vi den unges motivation, er der en chance for, at vi kan hjælpe den unge til at bruge den motivation på en anden måde,” fortalte hun ved weekendens workshop.
”Så kan vi også støtte forældrene med at finde strategier for at klare det følelsesmæssige pres, så de ikke reagerer uhensigtsmæssigt og for eksempel afbryder kontakten med den unge.”

Ola Saleh understregede, at alle de tilstedeværende potentielt kan blive radikaliserede. Radikaliseringen er en social proces og netop derfor, er der mulighed for at gribe ind.

Læs LIU-deltager Malene Fenger-Grøndals artikel ’Vi stempler ikke de unge som ekstremister’ om Ola Salehs arbejde her.

I København arbejder Khaterah Parwani, næstforkvinde i Exit-cirklen, med unge, der flirter med de ekstremistiske miljøer og enten overvejer at rejse eller allerede har været i Syrien eller Irak for at kæmpe. Khaterah påpeger at unge, der gennemgår en konfliktfuld søgen efter identitet og tilhørsforhold er særligt tilbøjelige til at lade sig rekruttere. Denne problematik var gennemgående, da workshoppens deltagere efterfølgende udarbejdede konkrete ideer til præventive initiativer i Danmark.

nik og vibekeHvordan kan man skabe rum for at være religiøs søgende? Og hvordan kan vi som samfund gøre det legitimt at eksperimentere med sin religiøse identitet? Disse og mange andre spørgsmål blev diskuteret, mens forslag om børneteater om terror, efteruddannelse af journalister, en anti-diskriminationsbus og meget andet tog form omkring bordene.

Et udvalg er de foreslåede aktiviteter vil sættes i værk over de næste par måneder.

Leaders of Interreligious Understanding (LIU) er et samarbejde mellem Danmission, FDCD, Adyan og CEOSS. Over de seneste fire år er cirka 100 unge ledere fra Egypten, Libanon, Syrien og Danmark blev uddannet i interreligiøst dialogarbejde. Parallelt med weekendens workshop blev lignende aktiviteter afholdt i hhv. Egypten og Libanon.

Læs mere om Danmissions projekter under Det Arabiske Initiativ her.