Strygebræt som spisebord Genbrug er hipt, bæredygtigt og billigt

Strygebræt som spisebord Genbrug er hipt, bæredygtigt og billigt

Indretningsarkitekt Gitte Lacarriere har en mission: Hun vil overbevise danskerne om, at det er fedt at bo med genbrug – og at genbrug er en nødvendighed, hvis vi skal videregive verden i ordentlig stand til vores efterfølgere.

Strygebrætter, bøger og tændstikæsker forvandles til møbler og udsmykninger, og en bunke gamle læderkufferter får nyt liv som talerstol til kultur- og kirkeminister Marianne Jelved.

Indretningsarkitekt med speciale i genbrug, Gitte Lacarriere, er fyldt med gode ideer.  De gode ideer deler hun ud af, når hun afholder workshops på biblioteker og skoler, via sin blog og klumme i avisen Nordjyske, og når hun indretter kontorer, kantiner, mødelokaler og foredragssale for virksomheder.

“Som mennesker forandrer vi os gennem livet, og vores hjem skal forandre sig sammen med os. Sådan en forandring er det muligt at skabe, når man vælger at bo med genbrug.”

strygebrætbord

”Jeg vil gerne være med til at skubbe til opfattelsen af, at vi kun skal omgive os med nye ting. Jeg tror på, at jeg gennem mit arbejde viser, at det er fedt at bo med genbrug, og at det giver god mening både økonomisk og i forhold til bæredygtighed. Man får også en langt mere personlig stil med genbrug,” siger Gitte Lacarriere, hvis virksomhed har base i Nørresundby i Nordjylland.

Siden hun for 10 år siden vendte hjem fra London, hvor hun tog sin uddannelse og efterfølgende bosatte sig, har hun været optaget af at indrette med genbrug.

”Da genbrugsbutikkerne først kom frem, lå de tit godt gemt inde i en baggård, men i dag ser vi jo enorme genbrugsbutikker. Genbrug er ikke længere kun for dem, der ikke har så mange penge. Selvfølgelig er der stadig mange, der har brug for at vise et bestemt slags image ved kun at bo med nye ting og dyre designermøbler, men tendensen er, at flere går i genbrugstøj og indretter med genbrug.”

Luft i budgettet

Hjemme i privaten præger genbrugsfund selvsagt indretningen.

”80 procent af vores ting genbrug – vi bor simpelt og bæredygtigt. Jeg har dog valgt at købe nye senge til mig og mine børn og vores spisebord er nyt, men ellers er alt genbrug,” siger Gitte Lacarriere.

Fordelen ved at bo med genbrug er, at det giver luft i budgettet til oftere at skifte ting ud, mener indretningsarkitekten.

”Nogle af de ting, jeg køber i genbrugsbutikkerne, opfatter jeg mere, som om jeg lejer dem. For efter et stykke tid med fx en lampe så leverer jeg den tilbage til genbrug. Som mennesker forandrer vi os gennem livet, og vores hjem skal forandre sig sammen med os. Sådan en forandring er det muligt at skabe, når man vælger at bo med genbrug.”

Genbrug kræver tålmodighed

Gitte Lacarriere kommer ofte i Danmission Genbrug i Svenstrup, der ligger tæt på hendes hjemmeadresse. Det kræver tid og tålmodighed at indrette med genbrug, og hun har efterhånden fundet sine favoritgenbrugsbutikker, som hun endevender for genbrugsfund.

”Det kan være et tidskrævende job at indrette med genbrug, men det er det værd. Hvis man står overfor at ville forandre sit hjem, så skal man først og fremmest starte med en grundig oprydning. Når man har ryddet op, så anbefaler jeg, at man tager udgangspunkt i sin yndlingsfarve. Begynd så med at tage i genbrugsbutikker og kig dig omkring efter fx noget gult. Måske finder man en fed vase, der kan være inspiration, og så er man ligesom i gang. Det kan også være man står og mangler et bestemt møbel. Min anbefaling er, at man lader en bestemt farve eller et aktuelt behov være afsættet for at tage på genbrugsjagt.”

Gitte læser

Man skal heller ikke være bange for at forandre de ting, man køber i genbrug, mener Gitte Lacarriere. Hun har for nylig omdannet to gamle strygebrætter, som hun købte brugt til den nette sum af 30 kroner, til henholdsvis et bord og en opslagstavle. Og for tiden er hun på jagt efter gamle globusser, som hun laver til lamper.


Læs mere om Gitte Lacarriere og få tips til at indrette med genbrug på www.
lacarriere.dk