Tysk præsident anerkender dialogarbejdet på Zanzibar

Den tyske forbundspræsident Joachim Gauck med de religiøse ledere fra Zanzibar, som han mødtes med i går. Foto: Daniel Nygaard Madsen.  

Tysk præsident anerkender dialogarbejdet på Zanzibar

Den tyske forbundspræsident Joachim Gaucks besøgte i går Zanzibar for at opleve det frugtbare dialogarbejde, som Danmission spiller en vigtig rolle i.

Der var prominent besøg på Zanzibar, da den tyske forbundspræsident i går besøgte den afrikanske ø, der er placeret ud for Tanzanias østkyst. Danmissions udsending på Zanzibar, Daniel Nygaard Madsen, tog del i forbundspræsidentens besøg sammen med bl.a. distriktspræst  Rev. Lusungu Mbilinyi fra den Lutherske Kirke i Tanzania (ELCT), som Danmission har arbejdet tæt sammen med for at fremme dialogen mellem religiøse og etniske grupper på øen siden 2002.

Sammen har Øst- og Kyststiftet og Danmission etableret Zanzibar Interfaith Centre – et dialogcenter – der siden 2009 har fungeret som et support-center for fredsdialogen mellem muslimer og kristne i tæt samarbejde med andre centrale aktører såsom en fredskomité bestående af repræsentanter for muslimske og kristne institutioner. En komité som Daniel Nygaard Madsen og dialogcentret hjælper med at administrere.

Danmissions udsending er ikke i tvivl, om at forbundspræsidentens besøg er en anerkendelse af de mere end 500 års relativ fredelig sameksistens mellem kristne og muslimer på øen.

”Besøget forpligter også de religiøse ledere på at fortsætte samarbejdet. Lokalt giver det en masse medieomtale og dermed synlighed for fredskomitéen. Det er vigtigt i forhold til den periode, der ligger foran os nu med både folkeafstemning og præsidentvalg. Komitéen har planlagt at afholde en række møder rundt omkring på Zanzibar, hvor også de unge mennesker skal engageres. Det er derfor vigtigt, at der er en bred offentlig accept af fredskomitéen. Det hjælper Joachim Gaucks besøg med at skabe,” siger Daniel Nygaard Madsen.

Han mener desuden, at Joakim Gaucks besøg også skal fungere som inspiration for et lignende fredsskabende arbejde i Tyskland, hvor man de senere år har oplevet konflikter mellem muslimer og kristne. Lignende spændinger og konflikter har der været på Zanzibar – særligt i 2012 og 2013, hvor konflikten eskalerede i voldelige angreb på religiøse ledere.

”I Tyskland er det i disse år en stigende udfordring at forholde sig til det muslimske mindretal. Dertil kommer, at præsidenten har hørt om de voldelige angreb på Zanzibar i 2012 og 2013, og derfor vil han gerne høre, hvad de religiøse ledere her gør for at undgå den slags angreb igen,” vurderer Daniel Nygaard Madsen.

Han har bistået den tyske ambassade i Tanzania med at arrangere forbundspræsidentens møde med de religiøse ledere. Det mener han, er et udtryk for, at der er en stor tillid blandt øens religiøse ledere til Danmission og dialogcentrets indsats på øen.

”Det er godt for dialogcentret, at vi ved at hjælpe den tyske ambassade med at arrangere dette møde bekræftes i, at vi har netværket og tilliden blandt de religiøse ledere. Det er det, der er fundamentet for vores arbejde, så det glæder mig rigtig meget, at alle de inviterede religiøse ledere fra Zanzibar kom og deltog i mødet,” siger Daniel Nygaard Madsen.

Læs mere om Danmissions dialogarbejde her

[onlinedonation id=”95″]