Køreglæde blev til genbrugsglæde

Hundredvis af kørte kilometer, en formandspost og en helt nye slags venner – den slags, der er godt tre gange så gamle som ham selv. Danmission Genbrugs yngste kørselsleder og bestyrelsesformand huserer med stor iver i genbrugsbutikken i Næstved.

Af: Kirstine Thye Skovhøj, journalist

18-årige Martin Henriksens nyerhvervede kørekort brændte noget i lommen, da han en aften slentrede igennem hjembyen Næstved. Han drømte om at skifte gåbenene ud med en plads bag et rat, og da hans opmærksomhed blev fanget af et skilt i den lokale genbrugsbutik: Chauffører søges, vidste han, at løsningen på at få tilfredsstillet kørselsiveren var lige foran ham. Næste dag kontaktede han butikken og meldte sig som frivillig.

”Jeg synes, det var en god måde at få kørt nogle kilometer,” fortæller Martin Henriksen.

Han begyndte med at være frivillig hver fredag. Men den ugentlige dag udviklede sig hurtigt til, at han i en periode var frivillig hele 37 timer om ugen. Og efter gymnasiet var afsluttet, tilbragte han det meste af sin tid i Danmission Genbrug i Næstved, mens han tog et gymnasialt suppleringskursus.

”Det var da lidt specielt, at jeg var den eneste frivillige under 70 år,” siger han med latter i stemmen. Men alligevel trives han i Danmission, hvor han bidrager med ideer og gåpåmod.

Efter kun et halvt år som frivillig blev han kørselsleder og fik hurtigt arrangeret det sådan, at butikkens kørselsafdeling nu hver dag afhenter hos kunder, der ønsker at donere deres møbler til Danmission Genbrug, hvor man tidligere kun kørte ud to gange om ugen.

”Kørselsafdelingen står for over halvdelen af butikkens indtægt, og i min verden handler det om at optimere indtægten og opfylde kundernes behov. I dag er vi kendt for at hente og bringe hurtigt, og derfor er det os, man henvender sig til, når man vil donere møbler. På den måde er vores omsætning steget,” fortæller Martin Henriksen entusiastisk.

Den unge ildsjæl fik også den ide at udnytte butikkens lagerområde på en ny made: ”Vi har to store garager, som bliver brugt til lager. Jeg foreslog at åbne lageret for kunder, så vi nu også har ”lagersalg”. Det kan kunderne godt lide, og på den måde har vi fået en større butik.”

Kollegerne i butikken synes godt om Martins ideer og hans måde at organisere arbejdet i kørselsafdelingen på. Faktisk så godt, at de foreslog ham at stille op som formand til butikkens bestyrelse. Den udfordring tog han imod, og i marts kunne han tiltræde som den yngste bestyrelsesformand i Danmission Genbrug. Samarbejdet med de noget ældre kolleger falder begge parter let:

”I begyndelsen var det da lidt mærkeligt at være så meget yngre. Jeg lyttede meget til deres råd og erfaringer, men der gik ikke så lang tid, før også jeg begyndte at give råd og komme med ideer. Og det blev der taget godt imod. Vi hygger os meget i butikken med kaffe og snak,” siger han.

De erfaringer, Martin Henriksen gør sig i Danmission Genbrug, er i hans optik vigtige for hans fremtidige uddannelse og job. I dag er han 20 år og studerer erhvervsøkonomi og drømmer om at læse videre til revisor.

”Ved at være villig og yde en indsats uden at få løn for det, viser jeg fremtidige arbejdsgivere, at jeg er seriøs med det, jeg går og laver. Derudover får jeg også god ledelseserfaring og erfaring med at organisere og planlægge,” siger Martin Henriksen og slutter med at fortælle, hvordan hans familie reagerede på, at han er engageret i Danmission Genbrug: ”De synes, det er godt, at jeg laver noget andet, end at sidde og spille computer!”

Uanset alder kan du også blive en af de frivillige i Danmission Genbrug. Læs mere her. Du kan også kontakte din lokale genbrugsbutik og høre mere om, hvordan du bliver en del af et godt fællesskab, som gør en forskel.