Religionsdialog og tilgivelse på skoleskemaet i København

Religionsdialog og tilgivelse på skoleskemaet i København

I sidste uge besøgte præsten og menneskerettighedsaktivisten Mpho Tutu, som er fra Sydafrika og datter af Desmond Tutu, i Læreruddannelsen Zahle i København. Her talte hun om tilgivelse og dialog som en del af et specialiseringsforløb for studerende støttet af Danmission.

libanesisk studerende
Jinane Saleh
20 år og fra Majdal Anjar Bekaa i det østlige Libanon

“Vi har haft en lektion, der handlede om tolerance og ytringsfrihed. Det var utroligt spændende at forstå forholdet mellem disse to værdier i Danmark, og at høre om, hvordan diskussionen om Mohammed-tegningerne har været her. For mig handler det om et helt basalt behov for at acceptere hinanden mennesker imellem – på tværs af religion, race, nationalitet osv.”

dansk studerendeSofie Clausen
25 år og fra København

“Dialogundervisningen er utroligt spændende, både personligt og lærerfagligt. Jeg tænker at dialog er noget man aldrig kan blive god nok til, men at det får alt for lidt opmærksomhed i de danske folkeskoler. Kurset her er spændende, fordi der er studerende fra så mange forskellige lande, og det giver helt nye perspektiver på vores diskussioner. Man bliver udfordret på en helt anden måde, fordi alle kommer med forskellige kulturer og erfaringer i baggagen.”

libanesisk studerendeVanessa Khoury-Mikhael
19 år, og fra Tartej Jbeil, Libanon

”Min drøm er at arbejde med nødhjælps- eller udviklingsarbejde i FN. I sommer brugte jeg 2-3 dage i en af de syriske flygtningelejre i det nordlige Libanon. Det var enormt spændende og fik mig til at tænke på, hvor vigtigt det er at forstå andre menneskers perspektiver og syn på livet. Det er derfor, jeg er her. Det giver mig en masse spændende og brugbar erfaring.”

Der er kommet religionsdialog og konflikthåndtering på skemaet på lærerseminaret Zahle i København. En lille gruppe studerende fra ni forskellige lande, har siden semesterets start fulgt faget, der dykker ned i temaer såsom religion, demokrati og medborgerskab. I uge 45 fik læreruddannelsen fint besøg, da den verdensberømte præst Mpho Tutu tog de i en paneldebat om dialog og forsoning i et skoleperspektiv. Mpho Tutu er aktuel med bogen ‘Tilgivelsens bog’, som hun har skrevet i samarbejde med sin far, Desmond Tutu. Sammen udforsker de betydningen af ’tilgivelse’, som anser for at være ”(…) den største gave, vi kan give os selv, når vi er blevet krænket”.

Et tema som tilgivelse forstås ud fra ganske forskellige kontekster i klasselokalet, og den brede vifte af studerende skaber helt særlige muligheder for at diskutere og praktisere tværkulturel dialog. Med støtte fra Danmissions pulje for dansk-arabiske partnerskabsprojekter har Zahle indgået et samarbejde med Notre Dame University i Libanon, og dermed gjort det muligt for seks unge libanesere at studere et semester i Danmark.

Lakshmi Sigurdsson er underviser på Zahles og en af initiativtagerne bag det særlige specialiseringsfag. Hun mener, det er vigtigt at de unge studerendes får udfordret deres syn på kultur, religion og konflikt, og at de studerende kan lære meget af hinandens kulturelle og historiske forskelligheder – ikke mindst af de libanesiske.

”Libanon er et land, som har oplevet meget voldsomme konflikter, og af den grund er der en stor følsomhed over for kulturel og religiøs forskelighed. Når det handler om dialog og konfliktløsning, kan jeg og andre danskere lære rigtig meget af de libanesiske erfaringer,” siger hun.

Læs mere om specialiseringsforløbet i et interview med Lakshmi Sigurdsson her.