Unge går sammen om trosdialog

Unge går sammen om trosdialog

Øjenåbner på dialogmøde afholdt af IKON og Danmission Unge 20. oktober.

Er det virkelig religion, der er årsag til konflikter og ufred verden over? Kan det lade sig gøre at bruge religionerne konstruktivt, så vi kommer hinanden nærmere som mennesker med forskellig tro?

Det var udgangspunktet for et spændende og inspirerende dialogmøde, som blev holdt i Aarhus mandag 20.oktober om aftenen i et samarbejde mellem IKON og Danmission Unge. 15-20 deltagere, fortrinsvis fra Danmission Unges netværk, var mødt op i KFUM og KFUK’s lokaler i Nørre Allé for at høre de to oplægsholdere, Lene Skovmark, præst og foredragsholder, og Bashy Quraishy, muslim og debattør, dele ud af deres erfaringer med den frugtbare dialog, de har ført med hinanden.

Det blev til en spændende øjenåbner – også selv om de to debattører var enige om det samme udgangspunkt: fredelig sameksistens. Mange af de konflikter, vi hører om lige nu mellem kristne og muslimer i fx Afrika, har ikke rod i religiøse forskelle, men bunder dybest set i sociale, politiske og etniske spændinger i landenes historie, fortalte Lene Skovmark, der har arbejdet otte år som sygeplejerske i den Centralafrikanske Republik. Og Bashy Quraishy, der gennem artikler, tv-programmer og forelæsninger prøver at modarbejde den stigende islamofobi herhjemme, nævnte eksempler på, hvordan mediernes overvejende negative dækning af islam er med til at præge danskernes syn på muslimer.

Der var stor nysgerrighed og spørgelyst blandt deltagerne. ”Tillader Koranen vold?” blev der spurgt. Andre spurgte til, hvordan man kan have dialog med nogen, der har en meget konservativ opfattelse – kristne såvel som muslimer.  ”Det er vigtigt at betragte hinanden som individer – ikke som grupper,” understregede Bashy Quraishy. ”Det er den bedste måde at møde mennesker på, der er af en anden religion.” Og Lene Skovmark supplerede: ”Det bliver også udtrykt så godt i Danmissions dialogsyn: At vi er på vej sammen.”