Bevar Det Arabiske Initiativ. Det er relevant for at vinde freden

Bevar Det Arabiske Initiativ. Det er relevant for at vinde freden

Leder af Danmissions fattigdomsbekæmpende arbejde skriver i dag i Kristeligt Dagblad.

Danmark er gået militært ind i kampen mod Islamisk Stat (IS). Vi forsøger at vinde krigen mod fundamentalisterne, men samtidig er det livsvigtigt sideløbende at arbejde på, hvordan vi vinder freden.

Derfor er det så meget desto mere bemærkelsesværdigt, at Kristeligt Dagblad på det seneste har skrevet så kritisk om Det Arabiske Initiativ (DAI), som netop er Danmarks ikke-militære engagement i Mellemøsten. Uden at forholde sig konkret til, hvad DAI faktisk gør for freden.

Det Arabiske Initiativ skal selvfølgelig løbende evalueres og tilpassen den turbulente udvikling i Mellemøsten – DAI blev således oprettet inden det arabiske forår for tre og et halvt år siden. Men netop fordi udviklingen går så stærkt, at knap tv kan følge med, er det vigtigt, at Danmark tør have et program med en vis risikovillighed – og det kræver det, hvis man vil gennemføre projekter i Mellemøsten. Det kræver tid og vedholdenhed at opbygge relationer og netværk. Men det er en nødvendig investering i et fremtidigt fredeligere og mere demokratisk Mellemøsten.

Men hvordan arbejder man så med den form for fredsskabelse og opbygning af civilsamfund? Udgangspunktet er, at folk i Mellemøsten skal til at løse deres egne problemer, hvilket de ikke har haft lov til før, og det skal de have hjælp til.

Gennem DAI får Danmark og danskerne desuden viden og kontakter, der kan hjælpe os med at forstå, hvad der sker i Mellemøsten, samt giver Danmark mulighed for at præge reformerne. Og det er yderst relevant, også set i lyset af Danmarks proaktive udenrigspolitik.

Regeringen erkender, at det er svært at måle effekten af den militære indsats. Men det er heller ikke nemt på et regneark at evaluere effekten af den demokratiske indsats, som sker takket være DAI. Hvad får man for et program, der har kørt i 11 år, og som tilsammen har kostet 1,6 milliarder kroner?

Lad mig give et par konkrete eksempler: Med midler fra Det Arabiske Initiativ har Danmission netop støttet udgivelse af en ny fælles undervisningsbog til libanesiske skolebørn. Det lyder måske ikke så fantastisk, men det er det i et land, som i årtier var ramt af borgerkrig. Før havde hver religiøs tradition sit eget skolemateriale. Der blev ikke talt pænt om de andre i disse materialer, og de andres betydning blev underbetonet eller fortiet.

For eksempel har mange muslimske bøger fortiet, at landene i Mellemøsten engang var kristne, havde en kristen historie, og de kristnes store betydning for samfundet er blevet forbigået. Nu er der skrevet en ny bog i fællesskab af erfarne undervisere, drusere, sunni- og shiamuslimer samt kristne.

I fællesskab har de fundet grundlæggende værdier i Koranen og i Bibelen, der kan lægge et fælles fundament for at kunne leve sammen som medborgere, hvor alle har lige rettigheder. Forfatterne har arbejdet på materialet i halvandet år og har også været på et studiebesøg i Danmark i marts for at se, hvordan vi arbejder med medborgerskab i Danmark, hvordan vores samfund er indrettet og få indtryk af de udfordringer, vi har, når det drejer sig om at give alle danske borgere lige rettigheder.

Danmission har takket være DAI kunnet hjælpe med opbygningen af netværk i Syrien på tværs af politiske og religiøse holdninger – det være sig civilsamfundsaktører, religiøse ledere og så videre. Disse måske fremtidige ledere i et mere demokratisk Syrien har lært om dialog og konflikthåndtering og har helt konkret i læringsfasen gennemført lokale aktiviteter inde i Syrien. Nok fortsætter krigen, men når den stopper, vil der være efterspørgsel efter netop disse evner.

Det var fremsynet af den daværende konservative udenrigsminister Per Stig Møller at skabe Det Arabiske Initiativ og modigt af den nuværende regering at fastholde og udbygge det.

Netop i en tid, hvor den religiøse ekstremisme er på fremmarch i Mellemøsten og trækker klare linjer til Danmark, er der behov for en indsats som Det Arabiske Initiativ, der kan tale begge veje. Danmark har med forholdsvis få penge skabt et stærkt civilsamfunds- og udenrigspolitisk værktøj, som vi skal være stolte af.

 

Læs om Danmissions dialogarbejde under Det Arabiske Initiativ her.