Religion og medborgerskab går hånd i hånd

Kristne og muslimske overhoveder samledes, da Danmission og Adyan inviterede til konference ved udgivelsen af ny tværreligiøs undervisningsbog

“I Danmark er statsborgerskab ikke noget, vi kæmper for på daglig basis, det er snarere grundlaget for vores samfund. Men ikke desto mindre er statsborgerskab noget, der skal praktiseres og læres hver dag, også i Danmark.”

Sådan indledte Danmissions generalsekretær Mogens Kjær, da han denne weekend talte ved en konference i forbindelse med udgivelsen af en ny bog om medborgerskab og religion. Håndbogen er udarbejdet i fællesskab mellem libanesiske præster og imamer fra forskellige religiøse grene, og markerer afslutningen på et to år langt samarbejde mellem Danmission og den libanesiske organisation Adyan. Konferencen fandt sted i Beirut d. 11. november med deltagelse af religiøse overhoveder fra alle Libanons trossamfund.

Religiøse fællestræk forener

”Vi har formået at identificere de værdier, der vægtes i det offentlige liv i både kristendommen og islam. Af disse har vi valgt tre: Accept af den anden, Respekt for loven og retfærdighed,” fortæller Nayla Tabbara, direktør i Adyan, om arbejdet med bogen. Udgivelsen er en håndbog for undervisere til brug i de libanesiske skoler, og forfatterne bag bogen håber på, at mange lærere vil se relevansen af denne slags medborgerskabsuddannelse.

Teologiprofessor Fader Gaby Hachem, der er medforfatter til bogen, fortæller at han først havde været usikker på relevansen, da projektet blev søsat: ”Min umiddelbare holdning var, at sekularisme og statsborgerskab ikke har noget med religiøse identiteter at gøre”. Men han skiftede snart mening, forklarer han med henvisning til at Libanon er et meget religiøst sammensat land: ”Det er blevet klart for mig, hvor vigtigt det er at erkende, at de forskellige religiøse tekster deler en række universelle menneskelige værdier”.

Og budskabet fra bogens forfattere står da også klart: Religion er hverken irrelevant eller en modsætning til medborgerskabet. Medborgerskabet baseres derimod på en række basale fælles værdier og forener folk på tværs af religiøse skel. Og ved at indgå dialog på tværs af religioner, kan også selve religionen blive den forenende kraft, pointerede Mogens Kjær afsluttende ved weekendens konference:

”Vi ved, at religion kan skille os. Vi vil være uenige om mange spørgsmål, og at der ikke kan undgås. På den anden side religion kan forene os. Vi har alle den forståelse, at vi er skabt af Gud, i Guds billede, og at vi alle bærer Guds billede. Som Guds folk har vi også Gud givne værdier. Når vi finder dem, og bygger videre på dem, vil vi være i stand til at undervise med én stemme og arbejde sammen for et samfund baseret på fredelig sameksistens i al vores mangfoldighed, et samfund præget af interkulturelt og inkluderende medborgerskab.”

Se flere billeder fra konferencen her.

Projektet er gennemført med støtte fra Det Arabiske Initiativ.

Læs mere om Danmissions dialogarbejde i Mellemøsten her.