Hvordan vinder vi freden?

Hvordan vinder vi freden?

Kampfly, herunder de danske F-16 jagerfly, kan måske vinde krigen mod IS. Men hvis det betyder, at Syriens præsident Assad får lov at blive siddende, er den militære indgriben blot symptombehandling. Læs blog i u-landsnyt.dk af Nik Bredholt, Danmissions programchef for fattigdomsbekæmpelse.

Af Nik Bredholt, Danmissions programchef for fattigdomsbekæmpelse

Folketinget vedtog torsdag morgen at sende syv danske F-16 jagerfly til Irak for at deltage i kampen mod IS.

Selvom de militærstrategiske mål dermed måske er kommet inden for rækkevidde, så er det ikke nok for at vinde freden! Skal IS stoppes, og skal der opnås fred i regionen, er det ikke tilstrækkeligt med en militær sejr. Der skal gøres noget ved de bagvedliggende årsager.

Mindst tre årsager til IS’ succes

Der er mindst tre væsentlige grunde til IS’s fremstormen: Assad styrets brutale adfærd og støtte til ekstremistiske kræfter i Syrien; de vestlige interventioner i regionen over de sidste mange år; alvorlige problemer inden for islam.

Således vil bekæmpelsen af IS uden at stoppe Assad-regimet have alvorlige konsekvenser. Alt for mange almindelige syrere har i lang tid levet med bombardementer og beskydninger, og det har fået nogle til at se IS, på trods af deres grusomhed, som en frelser og hævner på deres vegne mod et morderisk regime.

Assads regime er kilde til ekstremisme og vold i Syrien, så ethvert militært træk mod IS skal følges op af konkrete skridt i retning af en politisk proces væk fra Assad.

Militær indgriben alene nytter ikke

En vestlig intervention, der kun består af militær indgriben, vil ikke nå langt. Dels er der en stor fare for at ramme civile, dels har mange mistet troen på, at det internationale samfund vil noget godt for det syriske folk.

Dertil er der stort behov for nødhjælp til Syrien, der på grund af den nye konflikt i Irak og mediestormen omkring IS ikke får den opmærksomhed, som krisen berettiger.

Heldigvis er humanitær hjælp også tænkt ind som del af den danske indsats. Og heldigvis taler Udenrigsministeriet samtidig om støtte til den interreligiøse dialog som et af de længerevarende og stabiliserende indsatser i regionen.

Sunnimuslimerne er nødt til at gøre noget

Endelig er der islam. De moderate sunnimuslimske grupper er nødt til at sige fra over for IS. Det er en intern muslimsk affære, som man fra vestlig side ikke kan fremprovokere ved at sende kampfly. Tværtimod kan vi risikere, at kampfly skærper konflikten og får endnu flere til at støtte IS.

Et godt initiativ er det skrift som 126 muslimske lærde netop har skrevet imod IS.

Men selv om brevet indeholder vigtige punkter og viser de åbenlyse modsætninger mellem IS og den islamiske tradition, så anerkender brevet den islamiske stat (som IS kalder sig) og dens leder ved at henvende sig direkte til ham.

I stedet burde de lærde muslimer komme med en klar fordømmelse af IS og ikke kun en fordømmelse af ​deres handlinger. Det kunne virke som om, at erklæringen er skrevet for at tækkes den vestlige verden.

Der er behov for en intern debat i islam omkring forholdet til vold, til sekulære politiske styreformer og til relationen til mennesker med en anden tro.

Danmarks regning: Mellem en kvart og en halv mia.

Ifølge Forsvarets egne beregninger vil den militære mission koste en kvart milliard kroner – og det er endda uden betalingen for ammunition. Regeringen siger selv, at prisen kan blive op mod en halv milliard.

Med omfanget af den militære indsats in mente giver det ingen mening, hvis ikke man samtidig væsentligt styrker de ikke-militær bidrag til bekæmpelsen af IS – f.eks. gennem det Arabiske Initiativ. Ellers kan den militære indsats være spildt.

Det fremgår ikke klart af beslutningen om at sende de syv danske F-16 jagerfly, hvornår den militære mission kan betragtes som udført, eller hvilke kriterier, der i øvrigt skal være opfyldt, for at de danske fly trækkes hjem igen.

Lidt spydigt kunne man bemærke, at andre aktører, der arbejder for demokrati og fredelig sameksistens i den arabiske verden som f.eks. Danmission med midler fra det Arabiske Initiativ, skal kunne vise resultater for hver en krone, vi giver ud.

Men jeg skal udgå at spørge, om den samme dokumenterede resultatorientering kunne forlanges af militæret.

Danmission støtter det humanitære arbejde i Irak og Syrien. Klik her og giv et bidrag