Højgravid og på flugt i Nordirak

Højgravid og på flugt i Nordirak

Danmission støtter fattige flygtningefamilier som Khamesas i Nordirak, hvor Islamisk Stat hærger.

Tekst og foto: Lea Sorth, Danmissions udsending i Nordirak

Trods blødninger og stærke smerter flygtede højgravide Khamesa, da militssoldater fra Islamisk Stat (IS) nærmede sig i midten af august. I dag bor hun som flygtning i Erbil i Nordirak, hvor hun får hjælp af den kaldæiske kirke, som Danmission støtter. Her er den historie, hun fortalte mig:

”Jeg var i ottende måned, da jeg midt på sommeren begyndte at få kraftige smerter og blødninger. Jeg blev indlagt på et hospital i Qaraqosh, men lægerne turde ikke udføre kejsersnit af hensyn til barnet. Jeg var frygtelig bekymret for, om jeg ville overleve fortsat graviditet og fødsels – og hvem skulle tage sig af mine børn, hvis jeg døde. Men lægerne holdt fast i, at fostret ikke var udviklet nok til, at de kunne gennemføre kejsersnittet.”

Men da rygterne om, at IS’s militante ekstremister nærmede sig byen, nåede Khamesa, tog hun sagen i egen hånd.

Hun udskrev sig selv fra hospitalet, tog tilbage til sin landsby lidt uden for Qaraqosh for at samle familien og flygtede derefter til sin søsters hjem i Tililiben. Men i Tililiben begyndte blødningerne igen, og da Khamesa besvimede, besluttede familien at fortsætte til den kurdiske hovedby Erbil for at indlægge hende på hospitalet igen. Også her fastholdt lægerne, at kejsersnit ville være livsfarligt for barnet. Men for Khamesa var der ikke noget valg: Hun kunne ikke risikere sit eget liv og dermed efterlade sin mand alene tilbage med deres syv børn.

”Hvordan skulle han kunne tage sig af vores børn alene?” spørger Khamesa retorisk.

Så kejsersnittet blev gennemført. Og barnet overlevede!

Khamesa er 40 år og nu mor til syv – den yngste er blot en måned gammel. Sammen med sin familie opholder hun sig nu i en teltlejr, der har været familiens hjem, siden de kom til Erbil som flygtninge. Hjemme i landsbyen var manden dagslejer, og det var svært at få pengene til at række. De var fattige, før de flygtede – men nu har de ingenting.

Den nyfødte dreng lå i kuvøse på hospitalet de to første døgn. Selvom alle er lettede over, at både Khamesa og den lille nye er i god behold, så kæmper de fortsat for at komme ovenpå. Barnet skal have en særlig, og meget dyr, modermælkserstatning for at kunne klare sig, og der er gået betændelse i Khamesas sting.

Behovet for nødhjælp til flygtningene i Nordirak er stort. Især hos de fattigste familier som Khamesas, der befinder sig i en situation, hvor livet er skrøbeligt.

Tak til alle jer, der støtter de fordrevne i Nordirak.

[onlinedonation id=”323″]