Habib blev frarøvet muligheden for en øjenoperation

Habib blev frarøvet muligheden for en øjenoperation

Høje medicinpriser rammer nordirakiske flygtninge. Derfor hjælper kirken - som Danmission støtter - bl.a. med medicin.

Tekst og foto: Lea Sorth, Danmissions udsending i Nordirak

I en endnu ufærdig etagebygning i Ankawa – en forstad til Erbil i Nordirak – møder jeg den 70-årige mand Habib Ayoub. Hans ene øje er næsten lukket i, mens han tydeligvis har svært ved at fokusere med det andet. Ligesom tusinder andre kristne forlod Habib sit hjem i Qaraqosh, da militssoldater fra Islamisk Stat (IS) overtog byen i begyndelsen af august. Og ligesom mange af de andre flygtninge, mistede han alle sin ejendomme til ekstremisterne.

”Jeg havde sparret op til en øjenoperation,” fortæller han. ”Men IS tog mine penge, mine guldringe, alt.”

Habib Ayoub kæmper også for at skaffe penge til sin medicin mod diabetes. Det er et generelt problem, at medicin såvel som andre varer er dyrere i Erbil-området end mange andre steder i Irak, og de nytilkomne kan ikke betale for den behandling, de har brug for.

Rundt omkring i den halvfærdige bygning gøres der klar til, at endnu flere flygtninge kan flytte ind. Der opstilles toiletter og bygges simple strukturer, så nødhjælpstelte kan slås op på de tomme etager. Og ved den nærliggende kirke er der oprettet en sundhedsklinik, hvor flygtningene kan blive tilset. Her prøver frivillige læger og andet sundhedspersonale at hjælpe med alle behovene så godt de kan. Men med de mere end 30.000 flygtninge, der er kommet til Ankawa de seneste måneder, så er behovene mange.

Danmission støtter den kaldæiske kirkes nødhjælpsarbejde, som bl.a. betyder medicin og mad til flygtninge.

Tak for dit bidrag!

[onlinedonation id=”323″]