Har De en kogebog på arabisk?

Har De en kogebog på arabisk?

I 1968 arbejdede Jørgen Nørgaard Pedersen i en bogbutik i Bahrain - og der blev solgt både kogebøger og bibler!

Af Jørgen Nørgaard Pedersen, frivillig i Danmissions fotoarkiv

Døren går op, og en tilsløret kvinde træder ind i en boghandel med kristne bøger i Bahrain (Family Bookshop) i 1968.

Hun kommer hen til mit skrive­bord, løfter sløret til side og spørger: »Har De en kogebog på arabisk?« Jeg finder straks udvalget frem, og den tilslørede kunde tager ikke lang tid til om at vælge. Hun kommer herefter hen og betaler for kogebogen, men det er, som om hun nøler med at forlade forretningen. Hun går lidt rundt og først, da der ikke er andre kunder tilbage, kommer hun frem og spørger så: »Har De Biblen på arabisk?« Først da forstår jeg, hvorfor kvinden har været tilbageholdende. Hun ønskede ikke at skilte med sin interesse for kristen litteratur. Men hun fandt snart et eksempler af Det Nye Testamente, der passede i størrelse, så hun kunne skjule den under kogebogen, og med et ”mange tak” betalte hun og forlod for­retningen.

Den lille episode fortæller et ikke uvæsentligt kapitel af kirkens missionshistorie.kigger bog

Jeg var kommet til Bahrain som missionær for Det Danske Missionsselskab for at hjælpe et amerikansk missionsselskab med dets litteraturarbejde. Spredning af Bibler og bibeldele har altid været en vigtig del af missionærernes opgave. Man kan ikke åbenlyst evangelisere i den muslimske verden, men da muslimer traditionelt er bogens folk, værdsætter de det trykte ord, og det giver derfor god mening at udvikle boghandler, hvor der også er kristen litteratur. Allerede tilbage i begyndelsen af 1900-tallet blev der oprettet såkaldte bibeldepoter i denne del af verden. Fra 1965 blev de udbygget til egentlige boghandler. I 1975 var vi tilstede i ti arabiske lande, og disse forretninger fortsætter i dag med kristen arabisk ledelse.

Jørgen Nørgaard Pedersen var fra 1982 generalsekretær i Dansk Santalmission indtil sammenlægningen med Det Danske Misssionsselskab i 2000, hvorefter han fortsatte som vicegeneralsekretær i Danmission. Han er i dag frivillig i Danmission, hvor han først har arbejdet med biblioteket og nu sammen med andre frivillige er i gang med sortering og digital arkivering af de mange historiske fotografier.