Danmissions cambodjanske partnere løsladt

I januar blev Savoeun, lederen af en af Danmissions samarbejdspartnere, arresteret på brutal vis under demonstrationer. Fire måneder senere blev han og de øvrige fængslede løsladt efter en farceagtig retssag.

“Det er en tydeligt forandret Savoeun, der sidder ved siden af mig. Han virker rastløs og ukoncentreret, hans blik er flakkende og hans tidligere selvsikre fremtoning er forsvundet,” fortæller Ernst Jürgensen, der er Danmissions landerepræsentant i Cambodja. Forleden mødte han Savoeun Theng, som er leder af en af Danmissions samarbejdspartnere i Cambodja og som i begyndelsen af januar blev arresteret på brutal vis under demonstrationer. Fire måneder senere blev Savoeun Theng løsladt fra fængslet efter en farceagtig retssag.

“Der er nok af plads i rummet hvor vi sidder, men trods det sidder han meget tæt op ad mig. Det undrer mig, indtil han begynder at fortælle om sit ophold i fængslet: ‘Jeg var under konstant overvågning, og der var hele tiden vagter i nærheden af mig, både når jeg havde besøg, sov og spiste. De ville forhindre, at jeg snakkede og udvekslede oplysninger med de andre fanger.'”

I slutningen af 2013 oplevede Cambodja et spirende folkeligt oprør med store demonstrationer og strejker. I begyndelsen af det nye år blev oprøret brutalt slået ned med 5 døde, mange sårede og arresterede til følge. En af de arresterede var 29-årige Savoeun Theng, lederen af CCFC (Coalition of Cambodian Farmer Community), som er en af Danmissions nye partnere. Udover Savoeun blev Vorn Pao, bestyrelsesformanden for CCFC, og 21 andre cambodjanere arresterede.

Læs hele Ernst Jürgensen blog – klik her