Genbrug til sidste sål

Genbrug til sidste sål

Intet går til spilde i Danmission Genbrug, som videresælger overskudstøj og –sko

Danskerne finder hvert år skønsmæssigt 25.000 tons tøj i skabe og skuffer, som vi ikke længere har brug for. Vi giver i gennemsnit hver 4,5 kilo tøj – svarende til 7 par cowboybukser – til genbrug. Det meste kan heldigvis sælges i genbrugsbutikkerne landet over, men noget af det videresælges til udlandet, fordi der ikke er købere til det i de danske genbrugsbutikker.

”Danmissions overskudstøj og -sko indsamles af Tøjeksporten, som drives af en gruppe frivillige mænd i Danmission Genbrug. Vi videresælger det så til et dansk firma, som er partner i et stort sorteringsanlæg i Tyskland og Polen, altså inden for EU. Vi har fået oplyst, at ca. 98 procent af det, vi leverer, bliver genbrugt som beklædning eller forarbejdes fx til klude til isolering og sædefyld i nye biler. Det salgbare tøj sorteres og videresælges, hvor der er efterspørgsel i Østeuropa, Mellemøsten og Afrika,” siger Torben Holm, leder af Danmission Genbrug.

Hvis møbler, porcelæn, bøger, elektronik og andre ting og sager er itu eller af anden grund ikke er blevet solgt i butikken, afleveres det på den kommunale genbrugsstation. Møbler kasseres først, når prisen er sat ned flere gange, så det nærmer sig foræring. Også metal og kabelskrot sorteres og videresælges, mens bøger, som der ikke er købere til, går til papirgenbrug.

”I Danmission Genbrug kan vi sælge 80 procent af det tøj, vi får foræret i genbrugsbutikkerne, mens kun 20 procent eksporteres. 80 procent er meget højt sammenlignet med en del andre organisationer og skyldes bl.a., at Danmission har meget få containere til aflevering af tøj og sko uden for butikkerne, som nogle kan blive fristet til at bruge som ”skraldespande”. Det tøj, som afleveres i butikkerne, er for det meste salgbart – ofte også vasket og strøget. Fordi Danmission Genbrug efterhånden har 84 genbrugsbutikker, har vi også mulighed for, at varer kan cirkulere mellem butikkerne, hvis nogle har for meget og andre for lidt,” fortæller Torben Holm.

Danmission får ca. 30 kroner for en sæk overskudstøj. Den samlede salgsindtægt fra overskudstøjet forventes at blive 2 millioner kroner i 2014, hvilket giver et overskud på omkring 1,3 millioner kroner til Danmissions arbejde med fattigdomsbekæmpelse, dialog og kirkeudvikling.

”Hvis vi selv skulle indsamle, sortere, forsende og fordele tøjet ude i verden, ville det blive en bekostelig affære. At videresælge vores overskudstøj til firmaer, som er eksperter i den slags, giver Danmission det bedste resultat til gavn for de mennesker, vi ønsker at hjælpe,” siger genbrugslederen og tilføjer:

”Brugt tøj fra Skandinavien er generelt af god kvalitet og er derfor efterspurgt af fx afrikanske detailhandlere og kunder, som ellers er henvist til billigt og ringe tøj importeret fra Kina. Overskudstøjet sælges enten, som det er, fra en lille butik eller en markedsstand, eller bliver syet om af en lokal skrædder. Dermed giver det også lokale folk en levevej.”

 

Danmission Genbrug gav i 2013 et bruttooverskud på 23,8 millioner kroner. Dermed bidrager genbrugssalg med omkring en tredjedel af Danmissions samlede indtægter.