Kampe presser Danmissions nødhjælparbejde i Syrien

Kampe presser Danmissions nødhjælparbejde i Syrien

Kampene i Kalamoun har i perioder forhindret uddelingen af nødhjælp, men i samarbejde med en islamisk partnerorganisation i Deir Atteih er arbejdet genoptaget, og byen er igen centrum for Danmissions nødhjælp.

Snart tre år efter konflikten i Syrien eskalerede, fortsætter kampene mellem Assad-regimet og oppositionsstyrkerne. Ved slutningen af årets udgang var Kalamoun-provinsen centrum for kampene. Det satte Danmissions nødhjælparbejde på hårde prøvelser, men bragte også historier om befolkningens sammenhold trods religiøse forskellige. Syriske kristne og muslimer står sammen i kampen for at opretholde en hverdag.

Kalamoun, et område midt mellem Damaskus og Homs, har de seneste to år modtaget størstedelen af Danmissions støtte til nødhjælpsarbejde, der varetages af partnerorganisationen FDCD. Området har været et relativt sikkert tilflugtssted for mere end 80.000 internt fordrevne siden konfliktens begyndelse, men i november sidste år ændrede situationen sig drastisk. Militante oppositionsgrupper angreb de kristne byer Saddad og Haffar og indledte kampen for Kalamoun. Kampe der udløste endnu en uforudset krise i den sønderrevne land og fik konsekvenser for FDCDs arbejde i området.

Kampene i Saddad sendte tusinder af familier på flugt, mens hundredevis andre blev gjort til gidsler og forhindret i at forlade byen. Mange tog til de nærliggende byer Humaira og Deir Attieh, men som regimets styrker genvandt kontrol over Saddad blev disse byer nye mål for oppositionsstyrkerne.

Et af FDCDs to hovedlagre for nødhjælp i Kalamoun ligger i Deir Attieh, men mens kampene stod på var adgang til lageret forhindret, og lageret og store dele af byens butikker og private hjem blev plyndret. Kampene i Kalamoun har i perioder forhindret uddelingen af nødhjælp, men i samarbejde med en islamisk partnerorganisation i Deir Atteih er arbejdet genoptaget, og byen er igen etableret som centrum for FDCDs og Danmissions nødhjælp.

Krigen i Syrien har på mange måder udviklet sig til en sekterisk konflikt med det kristne mindretal fanget mellem sunni-støttede oppositionsgrupper og Assad-regimet, der bakkes op af alawiter og shiamuslimer. Men under kampene i Kalamoun åbnede kristne og muslimske familier skiftevis dørene for hinanden, beretter FDCDs præsident Dr. Riad Jarjour.

En historie fra Deir Atteih fortæller om befolkningens fælles kamp for deres fælles fremtid med fredelig sameksistens på tværs af religiøse skil. Da militante grupper ankom til byen forsøgte de at trænge ind i den ortodokse kirke, men muslimske indbyggere blokerede vejen med budskabet: Vil I vil ødelægge denne kirke, må I dræbe os først.

Dr. Riad Jarjour takker for støtten fra Danmission og udtrykker ønske om, at det syriske folk fortsat modtager støtte til at finde en fredelig vej ud af den altødelæggende konflikt.

”Det syriske folk har ret til et værdigt liv og fortjener verdens opmærksomhed i en situation, hvor krisen bliver værre med få indikationer på forbedring,” siger han.

Støt Danmissions indsats i Syrien – klik her