Generalsekretær Mogens Kjær skriver blog fra Egypten – #3

”Forfølges de kristne af muslimer i Egypten? Nej, siger de selv. Vi har gode naboer, siger de. Men der er radikale elementer, som ikke vil de kristne noget godt,” skriver Danmissions generalsekretær

De fleste kirker og anden kristen ejendom, der blev plyndret, brændt eller ødelagt, ligger i Øvre Egypten på strækningen mellem El-Minya og Asiut. Det skete i dagene 14.-16. august. Danmission har sammen med vores egyptiske partner CEOSS (Coptic Evangelical Oganization for Social Services) arbejdet meget intensivt i dette område, især omkring El-Minya. Der har været udført meget store projekter – også med støtte fra Danida – for hundredetusinder af mennesker. Sigtet har været at arbejde for udvikling (bekæmpelse af fattigdom), dialog og rettigheder. Men hjalp det, da det kom til stykket – nytter dialog?

I El-Minya træder forskellene skarpt frem. Der er et meget stort antal kristne, som også er meget aktive. Samtidig står Det Muslimske Broderskab meget stærkt, ligesom der er meget radikale grupper, Salafister, der ønsker at reformere islam og føre religionen tilbage til det 7. århundrede og er modstandere af demokrati, frihed og lige rettigheder for alle borgere. Hvor Salafister dominerer, må kristne indordne sig og finde sig i diskrimination.

Den historie, jeg har hørt igen og igen under besøg, er, at mange års arbejde for at fremme tolerance og gensidig social og religiøs forståelse i samfundet har båret frugt. Mange, mange steder forsøgte muslimer og kristne sammen at forhindre kirkebrændinger og ødelæggelser. Jeg har billede af en brændende kirke i El-Minya, hvor man ser, at både kristne og muslimer løber til med vand for at slukke branden. Og en angreb mod en ortodoks kirke blev afværget. Kirkens koptisk ortodokse præst, som også er en stor, stærk mand, fortalte mig, at dels holdt døren ind til kirken og dels ”syntes folk her omkring ikke om angrebet”, så angriberne fortrak.

Nogle steder var bøllerne bevæbnede, og så var det svært for almindelige mennesker at stoppe dem. Men jeg har fået beretninger om, at muslimske naboer slog kreds om en kirke for at beskytte den.

Forfølges de kristne af muslimer i Egypten? Nej, siger de selv. Vi har gode naboer, siger de. Men der er radikale elementer, som ikke vil de kristne noget godt.

Klik her, hvis du vil støtte Danmissions arbejde, som blandt andet fremmer dialog og fred i Egypten!