Generalsekretær Mogens Kjær skriver blog fra Egypten – #2

Generalsekretær Mogens Kjær skriver blog fra Egypten – #2

”Vi kan stå i Danmark og råbe: Forfølgelse! Forfølgelse! Men vi skulle hellere gøre noget helt konkret for at hjælpe de kristne og deres menigheder på fode igen,” skriver Danmissions generalsekretær.

Torsdag 6. marts var jeg på en lang tur sydpå i Egypten, til Øvre Egypten, som det hedder. Vi kørte til en temmelig stor by der hedder Mallawi, 60 km. syd for El-Minya. Sikkerhedsstyrkerne var informeret om, at jeg kom, og de stod parat til at modtage os og ledsage os ind i byen. De var bevæbnede og meget venlige – en temmelig stor kontrast til tiden under præsident Mubarak hvor vi også ofte blev ledsaget af sikkerhedsstyrker, men de var der mere for at holde øje med vore aktiviteter og var lidt uvenlige og mistænksomme.

Inde i byen Mallawi kom jeg til det sted, hvor den protestantiske kirke havde stået. Det var en historisk kirke, bygget af træ, og der var intet tilbage. Bygningen ved siden af selve kirken, som havde huset undervisning og andre tilbud om hjælp til den lokale befolkning, var brændt og raseret indvendigt, men bygningen stod, fordi den er af mursten og cement. Et nærliggende hus, hvor der boede en kristen familie, var også forsøgt brændt af.

Det skete 16. august sidste år, da 400 mænd, hvoraf nogle var bevæbnede, angreb kirken og de andre bygninger. De plyndrede og stjal alt, hvad de kunne, flere kriminelle kom til og alt af værdi blev røvet, før de satte ild på kirken og bygningerne ved siden af. Naboer – både kristne og muslimer – gjorde forsøg på at stoppe dem, men de var for mange. Hvem var de? Nogle blev fotograferet, andre genkendt, så derfor ved man, at flere tilhørte den hårde kerne af Det Muslimske Broderskab, og så var kriminelle elementer stødt til.

Andre kirker i byen blev angrebet samtidigt, og der blev forvoldt store ødelæggelser. Den ortodokse kirke ligger tæt ved politistationen, så den blev ikke angrebet.

Hvorfor blev kirkerne angrebet? Det gjorde de, som et hævntogt mod de kristne. Fordi de kristne 30. juni og 3. juli aktivt deltog i de meget store demonstrationer mod præsident Mohammad Mursi fra Det Muslimske Broderskab – demonstrationer der fik militæret til at gribe ind og afsætte Mursi, hvilket mange kristne åbenlyst var tilfredse med. I den følgende tid demonstrerede store skarer af medlemmer af Det Muslimske Broderskab i Kairo mod militærets indgriben og afsættelsen af Mursi. 14. august ryddede militæret Kairos pladser for demonstranter, og flere blev dræbt. Det antændte hævntoget mod de kristne, hvor kirker og kristne institutioner, butikker og ejendom i dagene 14.-16. august blev angrebet, og hvor der skete store ødelæggelser.

Var det et udslag af kristendomsforfølgelser? Nej, det var politik. De kristne var begejstrede over, at præsidenten var blevet afsat og var en iøjnefaldende gruppe at lade frustrationerne gå ud over.

Hæren lovede efterfølgende at hjælpe de kristne, så deres kirker kan genopbygges. I Mallawi så jeg da også, at der var støbt fundament til en ny kirke, og her regner menigheden med, at hæren vil give dem en ny, nøgen bygning, men ikke noget inventar. Menigheden er begyndt at sætte den anden bygning i stand ved egne kræfter, men de har brug for en stor, hjælpende hånd udefra. Vi kan stå i Danmark og råbe: Forfølgelse! Forfølgelse! Men vi skulle hellere gøre noget helt konkret for at hjælpe de kristne og deres menigheder på fode igen. Det gør Danmission!

Støt Danmissions arbejde – klik her 

Læs mere i morgendagens blog fra Mogens Kjær