Generalsekretær Mogens Kjær skriver blog fra Egypten – #1

”Egyptens nedbrændte kirker er et sørgeligt syn, men jeg har ikke mødt en eneste kristen egypter, som kalder det kristenforfølgelse,” skriver Danmissions generalsekretær.

Bliver de kristne forfulgt i Egypten? Vi plejer i Danmission at sige nej. Forfølgelse er et meget stærkt ord, så der skal ligge en bevidst hensigt om ved vold, trusler og grove krænkelser at gøre livet så svært for kristne, at de forlader området eller landet. Derimod bliver de kristne i Egypten diskrimineret, fordi de ikke har samme rettigheder som de muslimske borgere. Derfor plejer vi at sige at kampen for de kristne i Egypten drejer sig om medborgerrettigheder, om at blive stillet lige med alle andre indbyggere. 

Generalsekretæren i Indre Mission, Thomas Bjerg Mikkelsen, mener, at kristne i Egypten bliver forfulgt. Det har han skrevet i Kristeligt Dagblad (debatindlaeg-i-kristeligt-dagblad-4.3.14-im-kritiserer-danmission1.pdfr), hvor han samtidig anklager mig og Danmission for ikke at ville se sandheden i øjnene. Læs mit svar i avisen her: Debatindlæg bragt i Kristeligt Dagblad 6.3.14. – svar til IM

Nu er det jo altid en god idé at spørge folk selv, hvad de mener. Så mens jeg er i Egypten, har jeg besøgt nogle af de kirker, der er blevet brændt under optøjer i landet. Det kunne jo være, at der var nogle danske sogne og provstier, som kunne tænke sig at række disse menigheder en hjælpende hånd, hvis der altså var et behov. Og så har jeg samtidig spurgt de kristne egyptere, jeg mødte på min vej, om de bliver forfulgt.

Jeg kan fortælle, at der er et meget stort behov for at hjælpe kristne i Egypten med at få sat deres kirker i stand igen. Det var et sørgeligt syn at se de udbrændte kirker og de store ødelæggelser, der er sket. Det vil jeg fortælle mere om de i næste blog.

Jeg kan også fortælle, at jeg ikke har mødt en eneste kristen egypter, som siger, at de bliver forfulgt. Det siger Indre Missions generalsekretær, men det siger de kristne egyptere ikke selv. Hvem skal man tro? Men mange kirker er blevet brændt og beskadiget, så hvordan hænger det sammen? Er det ikke forfølgelse?

Bliv klogere i morgendagens blog fra generalsekretær Mogens Kjær