”Genbrug er verdens mest fantastiske opfindelse”

”Genbrug er verdens mest fantastiske opfindelse”

Danmission åbnede i dag en ny, stor genbrugsforretning i to etager på Københavnervej i Roskilde. Det bringer antallet af butikker under Danmission Genbrug op på 83 i alt fordelt over hele landet.

Tekst og foto: Kristine Højsager, der var med til butiksåbningen i Roskilde for at tage billeder. Læs hendes oplevelser her:

Allerede før klokken ni er der leben og summen både i og uden for Danmission Genbrugs nye butik i Roskilde. Der skal styr på de sidste småting og rettes til, inden den nye butik på Københavnervej kan åbnes. Ninna, som er en af de 36 frivillige i butikken, fortæller, at de har brugt mange timer siden december 2013, hvor man for alvor gik i gang med indretningen. Spændingen og begejstringen ved endelig at skulle se frugten af arbejdet er da heller ikke til at tage fejl af.

Inden forretningen åbner for kunder klokken ti, er der fire taler på programmet. Mette giver de sidste praktiske dessinger. Hun benytter også muligheden for at rose de frivillige for at have lagt en kæmpe indsats.

Efter Mette tager Danmissions genbrugschef, Torben Holm, over. Han fortæller historien om den nye genbrugsforretning som et eventyr, der har prins Kurt og jomfru Mette i hovedrollerne. Historien fortæller, hvordan det fra ”2900 holyness” er blevet bebudet, at der skal fødes en ny forretning, og at terminen er 20. februar 2014. At barnet kom lige til terminsdatoen er de mange forsamlede et levende bevis på.

Roskildes biskop, Peter Fischer-Møller, der er formand for Danmission, indleder sin tale med at slå fast, at genbrug er verdens mest fantastiske opfindelse, fordi det både er godt for giverne af varer, for de frivillige, for miljøet og ikke mindst for de projekter, pengene støtter rundt om i verden. Han understreger Danmissions kristne grundlag ved at bruge forretningen som eksempel på, hvordan kristendommen kan bringe mennesker sammen på tværs af kulturer, byer og nationaliteter.

Roskildes borgmester, Joy Mogensen, slutter talerækken af ved at fortælle om vigtigheden af genbrug, fordi det styrker det nære miljø.

Borgmesteren og biskoppen klipper snoren

Klokken 10 klipper borgmesteren og biskoppen silkesnorene over sammen med Dorthe, som er frivillig i butikken. Kort forinden har Mette åbnet dørene, og kunderne vælter ind, så snart, snoren er klippet over. Faktisk minder scenariet mest af alt om udsalgsstart i et større indkøbscenter, da kunderne ivrigt griber hver sin kurv og påbegynder shoppingen.

Åbning af Danmission Genbrug i Roskilde 20.2.14

Åbning af Danmission Genbrug i Roskilde 20.2.14

I løbet af ingen tid er der glade kunder alle steder i forretningen, og bemærkninger som ”ja, min mand fik det for varmt, så han står og venter på mig uden for. Men jeg skal altså lige se på den her først” og ”nu har vi jo allerede købt et møbel, så må vi også købe noget andet” flyver rundt i luften. Oppe ved kassen bliver køen længere og længere, og de fire frivillige, der står ved kasseapparaterne, har fuld fart på. Men der er god stemning og Lakridskonfekt på disken her på åbningsdagen.

Inge, Steen, H.C. Andersen og de mange andre ildsjæle

Inge, der er ny frivillig i butikken, fortæller, at hun faktisk har været syg hele ugen og først kom ud af sengen i går. ”Men jeg ville bare med i dag,” siger hun. Inge er gået på pension og ville gerne have lidt at rive i. Valget faldt på Danmissions nye genbrugsbutik.

Steen, som i alt har været frivillig i 12 år, fortæller, at han blandt andet er ansvarlig for at lave skilte til butikkerne: ”Så her føler jeg mig hjemme.”

På butikkens første sal sidder selveste H.C. Andersen og læser i et hjørne med bogreoler. Han passer rigtig godt ind, så jeg skynder mig at nappe et par billeder. Det viser sig senere, at det er frivillig Preben, der har været klædt ud som H.C. Andersen, og på den måde givet forretningens boghjørne lidt ekstra liv. Han fortæller, at han tidligere har spillet H.C. Andersen et par gange i teaterstykker, så rollen falder ham let.

H.C. Andersen var med til åbningen af Danmissions nye genbrugsbutik i Roskilde. Foto: Kristine Højsager

H.C. Andersen var med til åbningen af Danmissions nye genbrugsbutik i Roskilde. Foto: Kristine Højsager

Nu med blå kop og smil på læben

Jeg har i dag mødt mange andre frivillige som Inge, Steen og Preben. Fælles for dem alle er et kæmpe engagement og et stort overskud. Der er en helt særlig stemning og entusiasme, og man kan mærke, at der ligger et stærkt fællesskab og en masse ambitioner bag alle de mange timer, de frivillige lægger i genbrugsbutikkerne.

På vej ud af butikken forelsker jeg mig i en blå kop. Den koster en flad tier, og jeg er sikker på, at den vil være rar at drikke kaffe eller the af. På hjemvejen er der overskud på energikontoen, et smil på læben og et vældig positivt indtryk af de mange frivillige ildsjæle, der nu skal køre genbrugsbutikken på Københavnervej i Roskilde. Ved siden af mig på forsædet ligger den fine blå kop. Den er pakket omhyggeligt ned. I en genbrugspose. Naturligvis.

Vil du være frivillig i Danmission – klik her og læs mere