Danmission giver varmt tøj og tæpper til ofre i Bangladesh

1500 hjem ødelagt under uroligheder i forbindelse med valget i det område af Bangladesh, hvor Danmission arbejder

Mens genvalgte premiereminister Sheikh Hasina i dag drøfter indsættelsen af en ny regering med Bangladesh’s præsident Abdul Hamid, forsøger mange mennesker i Bangladesh i disse dage at genetablere deres hjem efter valget 5. januar. Tæt på 1500 hjem blev angrebet i Panchagorh og Nilphamari i projektområder, hvor Danmission arbejder gennem vores partner, SUPOTH. 15 blev dræbt, 500 blev såret i bombeangreb og to hindutempler blev brændt ned. Alle ofrene tilhørte etniske og religiøse minoriteter. De blev angrebet af støtter af islamistpartiet Jamaat og det største oppositionsparti BNP, fordi de påtænkte at stemme på regeringspartiet Awami League.

Dayal Chandra Paul, leder af SUPOTH, fortæller: ”I mandags tog jeg til Debigonj, Panchagorh og Ramgonj. Jeg fandt kun mænd hjemme. Kvinderne var sendt væk af frygt for voldtægt. Mennesker var blevet tortureret og slået ihjel. Husene var blevet angrebet, plyndret og derefter sat i brand. Det eneste, de mennesker var skyldige i, var at deltage i valget. Regeringen opfordrede dem til at gå hen og stemme, oppositionen truede dem til at lade være – og nu, efter valget, yder regeringen dem ingen beskyttelse. De frygter nye angreb fra islamiske ekstremister.”

Situationen forværrer fattigdommen i projektområderne, hvor 95 procent er jordløse og arbejder som daglejere. På grund af den politiske krise er økonomi og produktion gået i stå, og folk må nu migrere for at forsøge at finde arbejde.

Dertil kommer, at januar kan byde på frostgrader i det nordlige Bangladesh, hvor kolde vinde strømmer ned fra Himalaya. Klimaforandringerne betyder, at vinteren bliver koldere og koldere, og temperaturen når i øjeblikket ned omkring 8 grader. Det er ikke så forskelligt fra en regnvåd januardag i Danmark, men i Bangladesh har de fattigste ikke noget til at beskytte sig mod kulden.

Danmission har derfor ydet en håndsrækning i form af varmt tøj og tæpper til 700 nyfødte børn og gamle i de familier, der har mistet deres huse under de seneste dages voldshandlinger. Det er projektets græsrodsorganisationer, der står for uddelingen. Samtidig går de sammen med andre ikke-statslige-organisationer (NGO’er) og opfordrer mennesker til at stå sammen mod brutalitet og vold.

I over 20 år har Danmission arbejdet for at udvikle det lokale demokrati i landområderne i Bangladesh.

De seneste måneders politisk motiverede vold og angreb på religiøse minoriteter bekræfter, hvor vigtigt dette arbejde stadig er. Bag den voldelige konflikt ligger en folkelig opstand mod korruption og elitens magtanvendelse, mod udbytning og fattigdom. Vold er et politisk sprog i et land som Bangladesh. SUPOTH og de græsrodsorganisationer, som er blevet etableret gennem SUPOTH, arbejder for en mere demokratisk politisk kultur, for at holde politikerne ansvarlige og for at skabe fred. De går forrest og viser, hvordan man kan træffe demokratiske beslutninger med fredelige midler og inddragelse af de svageste, og på den måde inspirerer de lokalpolitikere og myndigheder.

Støt Danmission arbejde – klik her