Syrisk ærkebiskop: Hjælp os!

Danmission forstærker indsamlingen til Syrien.

Ærkebiskop Jean Kawak fra Damaskus i Syrien besøgte Danmissions repræsentantskabsmøde i weekenden og fortalte om kirkens hjælp til ofrene og om de kristnes situation i det borgerkrigshærgede land:

Ærkebiskop Jean Kawak

”Kirkerne i Syrien prøver at hjælpe de internt fordrevne – mennesker som er tvunget til at forlade deres hjem og har søgt tilflugt andre steder i selve Syrien. Vi hjælper med bl.a. mad og penge. Men behovet er meget større end de ressourcer, vi har. Jeg fik en sms for lidt siden fra en ven i Damaskus. Han skrev, at han havde givet sine børn mad i dag, men at han ikke vidste, hvordan han skulle kunne finde mad til dem i morgen. Det allervigtigste er sikkerhed, men det kan vi ikke give syrerne

Konflikten har store konsekvenser. Børnene vokser op med oplevelsen af, at voldens sprog taler højest og har mest vægt. Et andet stort problem er den kristne tilstedeværelse i Mellemøsten – især i Syrien. En tredjedel af de kristne har forladt landet.

I disse dage taler bl.a. USA om militær intervention i Syrien. Men jeg mener ikke, man kan løse ét problem ved at skabe et nyt problem. Man kan ikke standse vold med vold. Vi drømmer om et nyt demokratisk og frit Syrien. Men det opnår vi ikke ved at det internationale samfund sender våben.

Syrerne og Syrien har brug for forbøn og for jeres støtte. Jeg beder jer: Husk Syrien – også i jeres bønner!”

Danmissions regionsleder for Mellemøsten, Birgitte Søgaard Lauta, bor i Libanon, hvorfra Danmissions støtte til ofrene i Syrien koordineres. Hun var også med på repræsentantskabsmødet og fortalte om Danmissions indsats i Syrien, hvor vi arbejder på to områder: Dialog og nødhjælp.

”Dialogarbejdet foregår ved, at vi bringer unge kristne og muslimske syrere sammen og lærer dem redskaber til at skabe dialog, som de kan bruge i deres hjemegn. Derudover samler vi religiøse ledere og uddanner dem i dialog og interreligiøs forståelse. For når man møder personer fra ”den anden” side, finder man ud af, at ”de andre” ikke er så forskellige fra én selv, og at det faktisk er muligt at arbejde for samme mål. En af vores partnere har fortalt mig, at så længe de unge er engagerede i dialog, så har de ikke tid til at bruge deres kræfter på krig og konflikt. Det er med til at skabe et håb om, at man kan gøre en forskel. Det er livsnødvendigt for at skabe fred og forsoning i Syrien.

Nødhjælpen fokuserer på de internt fordrevne inde i Syrien – særligt i området omkring Homs, som er meget hårdt ramt. Mennesker, som er flygtet fra deres hjem og prøver at finde sikkerhed andre steder i landet. Danmission har fået to bevillinger fra det danske Udenrigsministerium i 2012/13, og vi har søgt om yderligere 2 millioner kroner. Får vi dem, forventer vi at kunne hjælpe yderligere 11.500 personer.

Men behovet er stort i Syrien – til mad, hygiejne, petroleum, medicin, skolegang osv. Derfor er der hårdt brug for, at vi samler ind til syrerne. Vores partnere beretter om børn, der leger krig og løber rundt blandt de voksne soldater. De skal have et alternativ – dem skal vi hjælpe tilbage til skolen. Vi er ved at tabe Syriens børn og unge, der er vokset op under et diktatur og nu lever gennem en krig. Dem har vi et stort moralsk ansvar for at hjælpe her og nu og give håb om en bedre fremtid.

Danmission er en af de få danske organisationer, som hjælper ofrene inde i selve Syrien. Det kan vi i kraft af vores partner FDCD med base i Libanon, som vi har samarbejdet med siden 2005. FDCD har netværk med både kristne og muslimer. Nødhjælpen organiseres gennem lokale tværreligiøse komiteer, som fordeler hjælpen til dem, som trænger mest – uanset tro og politisk ståsted. Kirkens rolle er at række ud, og det gør vi her. Samtidig er de tværreligiøse lokalkomiteer i sig selv med til at skabe relationer og dialog – og dermed opbygge nogle strukturer i lokalsamfundene, som man kan bygge på, når freden kommer, og samfundet skal genopbygges.”

Hjælp ofrene i Syrien

Foto: Søren Kjeldgaard